Terziler: “ Her türlü malzemesi kadınlarımız tarafından hazırlanan el dokumacılığı bugün komada olup, ölmemek için direnmektedir.” İfadelerini kullandı. 

Terziler bu kilimlerden Yedi Toplu Takmak Kiliminin fotoğrafını paylaşarak kilim hakkında şu bilgileri verdi;  

Whatsapp Image 2024 05 03 At 15.21.01 (1)
“- Eni 2.00 boya 3.50 metredir,  1981 yılında Günseli Emetli, Zeynep Gündüz ve Dudu Terziler tarafından bir ayda dokunmuştur. 
-  Son dönem kilimidir. (1934 yılından önce dokunan kilimler “İlk Dönem”, 1935-1980 arasındakilere “Orta Dönem”, 1981’den sonra dokunan kilimler “Son Dönem” kilimleri olarak adlandırılır.)
- Kilimde kullanılan Motifler (Yağnışlar)den bazılarının yöresel adları  Bıçkılı Top, Eli belinde, Kurtağzı, Muska, İt tırnağı, Kaz ayağı, Çatma, Kurbağacık, Koca göt, Çatkı, Yaba, Tazı kuyruğu, Sıçan dişi, Yılık bacak, Sığır sidiği vb. gibi.
- Takmak Köyünün dokumaları ünlüdür. Bunlar Kilim, Zili, Altınbaş, Çul, Namazlağı, Çuval, Heybe, Torba ve Geri’dir.
- Kilimler kendi arasında Toplu, Yan toplu, Üç toplu, Beş toplu, Yedi toplu diye gruplara ayrılır.”

EL DOKUMACILIĞI BUGÜN KOMADA 

Whatsapp Image 2024 05 03 At 15.21.01
Terziler 1980’li yıllarda uluslararası yarışmalarda ödül almış 15 kadar Takmak Kiliminin bir kısmı köy camisinden çalındığını, bir kısmın da Uşak Müzesinde kaldığını ve günümüzdeki  akıbetinin  bilinmediğini ileri sürdü. Terziler: “ Her türlü malzemesi kadınlarımız tarafından hazırlanan el dokumacılığı bugün komada olup, ölmemek için direnmektedir.” İfadelerini kullandı. 
 

Muhabir: HALİL ASLAN