Ekonomi

1 kilo baklava 600 lira, 1 kilo tarhana 220 lira sizce pahalı mı?

1 kilogram tarhananın 220 liraya satılmasıyla ilgili konuşan Tarhana Baba lakaplı Mustafa Yeldanlı, “1 buçuk saatte yapılan baklava 600 lira, 1 ayda yapılan tarhana 220 lira. Sizce pahalı mı?” dedi. 

Abone Ol

Tarımsal ürünlerin fiyatlarının yaz dönemi olmasına rağmen, çok yüksek miktarlarda seyretmesi Uşak’ın geleneksel ve tescilli lezzeti tarhananın da maliyetini artırdı. Tarhananın fiyatının 220 TL dolaylarına yükselmesine bazı vatandaşlar tepki gösterirken, Uşak tarhanasını marka haline getiren Tarhana Baba lakaplı Mustafa Yeldanlı, malzemelerdeki artış ve ortaya konan emeğe göre rakamın çok yüksek olmadığını ifade etti. Tarhananın içine yoğurt, domates, biber, un, soğan ve onlarca şifalı ürünün karıştığını ve bunların 1 ay boyunca emekle yoğurulduğunu belirten Mustafa Yeldanlı, “1 buçuk 2 saatte yapılan baklavanın kilosu 600 lira ve 1 ayda yapılan tarhana ise kilo bazında 220 TL. Siz söyleyin tarhana pahalı mı, ucuz mu?” dedi.


MALİYETLER VE GIDA ENFLASYONU TARHANANIN MALİYETİNİ YÜKSELTTİ
Bu yıl pazardaki domates, biber, soğan ve bunun dışında un ve yoğurt gibi malzemelerin fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle, kış dönemlerinin vazgeçilmezi ve şifa deposu Uşak tarhanasının da fiyatı yükseldi. Geçtiğimiz yıl kilogram bazında 70 ila 90 TL gibi bir rakama satılabilen tarhana, perakende olarak 220 TL’den arz edilmeye başlandı. Tarhanadaki fiyat artışını, kilogramı 25 TL’yi geçen domates, 50 TL’yi bulan biber ve 20 TL’ye ve üzerinde satılan kuru soğanın fiyatları etkili oldu. Evde yapılan 1 kilogram tarhana dahi 200 TL gibi bir maliyetle üretilmeye başlandı. İşçilik ve gider maliyetlerle beraber tarhananın perakende fiyatı 220 TL’ye çıkarken, Tarhana Baba lakaplı Mustafa Yeldanlı, rakamın çok yüksek olmadığını belirtti. Yeldanlı, tarhananın 1 ay boyunca emek emek üretildiğini dile getirdi.


“ANNENİZE SORUN BAKALIM 250 LİRAYA SATAR MI?”
Evlerde yapılan tarhananın ayrı bir yerinin bulunduğunu belirten Mustafa Yeldanlı, “Tarhana bizim temel yiyeceklerimizden biri ve hemen hemen her evde mutlaka bir kavanozun içinde tarhana bulunur. Çünkü tarhana bizim kültürümüzdür ve annelerimiz bunu emek emek hazırlarlar. Tarhanayı hemen kardım kuruttum demekle bu iş olmuyor. Anneniz veya büyük anneniz her gün gidip onu tekrar ovuyor ve elden geçiriyor. 1 ay boyunca takip ediyor ve ondan sonra tarhana oluyor. Malzemesini bir kenara bırakın ve gidin annenize bu emeği 250 liraya satıp satmayacağını sorun. Kesinlikle emeklerini bu kadar ucuza satmazlar” dedi. 


600 TL’LİK BAKLAVA 1 BUÇUK SAATTE YAPILIYOR
Piyasada bazı baklavacıların yaklaşık 600 TL’ye fıstıklı baklava sattığını belirten Mustafa Yeldanlı, “Şimdi her işe ve her emeğe bir saygımız var ve 1 kilogram fıstıklı baklava 600 liraya satılıyor. Baklavayı yapan usta 1 buçuk veya 2 saatte bunu tamamlayıp sunuma hazır hale getirebiliyor. Tarhana ise 1 ay emek verilerek yapılıyor. 1 buçuk 2 saatte yapılan baklavanın kilosu 600 lira ve 1 ayda yapılan tarhana ise kilo bazında 220 TL. Siz söyleyin tarhana pahalı mı, ucuz mu?” ifadesini kullandı. -HBER/ZÜLAL KARADEDELİ