Ekonomi

3’e 2 bir Uşak halısının fiyatı 300 bin TL oldu

Coğrafi işaretle tescillenen 6 metrekarelik bir Uşak halısının fiyatı yaklaşık 300 bin TL’ye çıktı. Uşak Belediyesi’nin 2009 ve 2014 döneminde kurduğu Dokur Evi’nde satışa sunulan Uşak halısının metrekare bedeli 3 Ekim 2024’te alınan 50 bin TL olarak, 2025’in sonuna kadar sabitlendi.

Abone Ol

Uşak Belediyesi’nin bütçe görüşmeleri sırasında 2025 yılı gelir tarifesiyle ilgili fiyat güncellemelerine gidildi. Buna göre 3 Ekim 2024’te alınan kararla 20 bin TL’den 50 bine yükselen Uşak halısının metrekare fiyatına, önümüzdeki yıl için zam yapılmadı. Kök boya, el emeği ve kendine özgü desenlerle dokunan Uşak halısının metrekare fiyatı, 50 bin TL olurken, 3 metreye 2 metre ortalama ebattaki bir halının fiyatı ise 300 bin TL yapıyor. Söz konusu rakam, Uşak halısının değerini ortaya oyarken, Eşme kiliminin de metrekaresi 6 bin TL’den 9 bine çıkacak. Dokur Evi’nden Eşme kilimi ve Uşak halısı almak isteyenler, kuruma başvurabilirler. Öte yandan kadınların giydiği deri montun fiyatı 4 bin TL’den 6 bin TL’ye, yelek 3 bin 500 TL’den 5 bin 250 TL’ye ve kaban da 4 bin 500 TL’den 6 bin 750 TL’ye çıktı. Erke deri mont da 4 bin 500’den 6 bin 750 TL’ye, yelek 4 bin TL’den 6 bin TL’ye ve kaban da 5 bin TL’den 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Zamlı fiyatların 1 Ocak 2025 gününden itibaren geçerli olacağı ve yıl sonuna kadar zamdan etkilenmeden alışveriş yapılabileceği bildirildi. 

UŞAK HALILARI HAKKINDA
Kültür Portalında Uşak halıları için şu bilgiler bulunuyor: “Uşak ve yöresi 15. yy erken Osmanlı dönemi halılarının yaratıcısı ve Osmanlı dönemi halıcılık merkezi olmuştur. Ülkede 1500’lü yıllarda başlayan kapitülasyonlar sonucu ülkeye gelen elçilere Osmanlı sınırları içerisinde ticaret yapma hakkı tanınır. Böylece halılar yurt dışında kendini gösterir. Avrupa’daki seçkin aileler ünlü ressamlara tablolarını yaptırırlarken Uşak halılarını duvarda, yerde ve masada dekor olarak kullanırlar. Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi ünlü ressamların tablolarında yer alan halılar ressamların adlarını almıştır. Bunlara Lotto ve Holbein denmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Uşak halıları büyük önem kazanmıştır. O dönemde Azerbaycan’dan getirtilen dokuma ustaları Uşak’a özgü halıları yeni tarzlarla dokumaya başlamıştır. Halıların özelliklerini kaybetmemesi için Anadolu müftüleri görevlendirilmiş ve dokumalar kontrol altında devam etmiştir. Desenler, nakkaşlar ve süsleme sanatçıları tarafından tasarlanarak saray halıları adını almıştır. Osmanlı saraylarından, Avrupa şatolarına, camilerden kiliselere kadar yayılan Uşak halısı sadece bir halı değil saygınlık sembolü olan bir efsanedir.
Tarihi Uşak halıları bugün; Paris Louvre Müzesi, Floransa Bardini Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Philedelphia Müzesi, Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi, National Gallery of Art, Budapeşte Milli Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Berlin İslami Sanatları Müzesi, Metropolitan Ulusal Kuveyt Müzesi, İstanbul Vakıflar Halı Müzesi ve Konya Mevlana Müzesi gibi birçok müzede sergilenmektedir. Bir sanat eseri olarak tarihe imzasını atan, kültürel mirasımız el dokuma Uşak Halısının dünya pazarında eski bilinirliğini artırmak; gelecek yüzyıllara sanatsal bir miras bırakmak amacıyla tekstil alanında 2000’li yıllarda bir ilerleme kaydedilmiş ve yeniden fabrikalarda Uşak iplikleri üretilmeye başlanmıştır. Yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ile sanat tarihine imzasını atan Uşak halısı yıllar geçmesine rağmen koruduğu sağlam yapısını natürel yün halı ipliğinden almaktadır. Bu doğrultuda ihraç edilen halı ve kilimler Türkiye’de el dokuma halı sektöründe faaliyet gösteren çeşitli firmalara hizmet vererek, kalitede sürekliliğin takibi yapılmaktadır.”