Politika

AK Parti Uşak Milletvekili Güneş, hastane randevusu sorununa çözüm önerisi sundu

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Uşak ve diğer küçük illerde Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne dair bir düzenleme istedi. Güneş, söz konusu sistemin İl Sağlık Müdürlüğü yetkisine geçmesi gerektiğini ve hekimlerin izin durumlarının kontrol edilmesiyle sorunların ortadan kalkacağını aktardı.

Abone Ol

TBMM’de Sağlık Bakanına bir sunum yapan Güneş, birada muayene sorununa değindi. Güneş, “Son yıllarda sağlıkta muayene randevusu almayla ilgili bazı problemler yaşamaktayız. AK Parti sağlıkta büyük dönüşümler yapan ve halktan teveccüh kazanan bir partidir. Bugün karşılaştığımız sorunları biz çözeceğiz. Bugün Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde uzman hekime muayene olmak için 3 ay bekliyorsunuz. Acilde 5-6 saat gibi bekliyorsunuz. Bu tür olumsuz örnekleri referans alamayız. Ak Parti döneminde, sağlık hizmetlerinin birinci basamakta yapılacak olması daha yararlı olacaktır” diye konuştu.


“Birinci basamak hizmetlerini daha iyi hale getirmek için aile hekimleriyle ilgili bir yönetmelik değişikliği oldu. Burada sanki aile hekimlerinin özlük hakları ve ilaç yazmalarına müdahale ediliyor gibi bir algı oluşturulmak isteniyor. Aile hekimlerinin günlük baktıkları hasta sayısı azaltılmaktadır ve teşvikler 3 kat artmaktadır. OECD ülkelerinde bin kişide 16 kişi antibiyotik kullanırken ülkemizde bu rakam 41’dir” diyen Güneş, şöyle devam etti : 
“Bakanlığımız vatandaşımızın hastalığının erken teşhisi için ödül sistemi koymuştur. Bu sürecin içinde vatandaşlarımız da mutlaka yer almalıdır. Aile hekimine giderek oradan 2’inci ve 3’üncü basamak hastaneye gidenlerin ödüllendirildiği bir sisteme geçilmelidir. 2’inci ve 3’üncü basamaktaki uzman hekim sayımız artmıştır ve hasta muayene sisteminde artış olmamıştır. Bunun nedenlerinden biri de merkezi hekim randevu sistemidir. Küçük il ve ilçelerde randevu sistemi kaldırılmalı ve bu konuda yetki Sağlık Müdürlüklerine verilmelidir. Randevu sistemi 3-5 günü geçmemelidir. Doktor izin aldığında randevulu hastalar mağdur olmaktadır.”


ÖZEL HASTANELERE GEÇEN DOKTORLAR İÇİN DÜZENLEME ŞART
Güneş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kamudan özel hastanelere düzensiz ve hızlı geçişler bir düzene konmalıdır. Küçük iller bu geçişlerden olumsuz etkilenmektedir. Uşak’ta bir tek eğitim ve araştırma hastanesi var ve bir de özel hastane var. Geçtiğimiz Temmuz ayında 6 radyologdan 2’si özel hastaneye geçti ve bu durum ani bir şoka neden oldu. Bu tür ani şoklara izin verilmemeli ve kamu yararı gözetilmelidir.”