Özel Haber

Arıcılık Kursiyerlerine Uygulamalı Eğitim

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Uşak Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Temel Arıcılık Kursu kapsamında Uşak Merkezi Kapaklar Köyünde uygulamalı eğitim yapıldı.

Abone Ol

Kursta öğrenim gören 130 kursiyer Kapaklar Köyünde aracılık ile uğraşan Emekli Öğretmen Mehmet Samancı’dan arıcılıkla ilgili merak ettikleri bütün konuları uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu.

Kursiyerlerden Sezai Yüce yıllarca esnaflık yaptıktan sonra emekli olduğunu ve arıcılık kursunu duyunca hemen katıldığını ifade etti. Kursa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yüce: “Arı sektörü hakkında birçok şey öğrendik, arıya nasıl bakılır, organik bal nasıl üretilir bunları öğrendik. Bugün de bir arı üreticinin çiftliğine geldik, kursumuz gayet güzel bir şeklide devam ediyor. Normalde hobi amaçlı başlamıştım ama galiba ticarete dönecek” şeklinde konuştu.

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümü öğrencileri de uygulamalı olarak yapılan eğitime katılarak destek oldular. Öğrenciler hocaları  Prof. Dr. Nuray Şahinler’den öğrendiklerini buradaki kursiyerlere aktarmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.

Eşinin çok meraklı olduğunu ve onun ısrarıyla arılarla ilgilenmeye başladığını söyleyen Emine Göçer arılarla uğraşmaya başladıkça onları daha çok sevdiğini bir terapi almışçasına rahatladığını ifade etti. Çiftçi olduğun ve büyükbaş hayvanlarla ilgilendiğini belirten Göçer ilk etapta 4-5 kovanla başladıkları arıcılığın içine girdikçe kolaylaştığını  her geçen gün sevdiğini vurguladı.

Yıllardır arıcılıkla uğraşan Emekli Öğretmen Mehmet Samancı konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu şekilde konuştu: “ Bugün arıcılık kursu öğrencilerine arı yatağında uygulamalı eğitim verdik. Benim misafirim oldular onları burada ağırladık. Burada arıyla ilgili olarak, kraliçe arı, işçi arı, larva, arını varrosu, poleni vs. arıyla ilgili yapılan bütün ürünleri burada canlı olarak görme imkanı buldular. Çalışmaları tamamladık, inşallah faydalı olmuştur, elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. Teşekkür ediyorum.”

UŞAK ARICILIKTA ARTIK SONUNCU DEĞİL

Arıcılık kurslarında temel amaç arıcılık faaliyetlerini çeşitlendirmek ve artırmak ki Uşak 2022 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Arılı Kovan Varlığı bakımında Türkiye’de son sıradaydı. Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ve özellikle İl Müdürü Serkan Bilir’in çabalarıyla 2022 yılında yaklaşık 7 bin adet arı kovanı bulunan Uşak’ta bu sayı 2023 yılı sonu itibariyle 12 bin 500 adete çıkarıldı. Uşak’ın artık son sırada olmadığını ifade eden yetkililer kurum olarak Uşak’ta arıcılığı daha iye yerlere getirmek için çaba sarf etmeye devam edeceklerinin altını çizdiler.

Kursiyerler 84 saat süren Temel Arıcılık Kursunu bitirdiklerinde Tarım ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu desteklemelerde avantajlı oluyorlar.