Genel

Arslan'dan asgari ücret için önemli çağrı

HAK-İŞ Uşak İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Uşak Şube Başkanı Adil Özdemir de katılım sağladığı toplantıda değerlendirmeler yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Abone Ol

HAK-İŞ’e bağlı HİZMET-İŞ Sendikası’nın Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı, Genel Başkan Mahmut Arslan öncülüğünde yapıldı. Antalya’da yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısı’na HAK-İŞ Uşak İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Uşak Şube Başkanı Adil Özdemir de katılım sağladı. 
Burada bazı açıklamalarda bulunan Genel Başkan Mahmut Arslan, çalışma hayatının daha adil olması gerektiğini ifade etti. Hizmet-İş Sendikamızın eğitim ve istişare toplantılarına bu yıl 4500 temsilcinin katıldığını ve kararlılıkla mücadelenin sürdürülmesi adına güçlü bir teşkilatın sahada olduğunu ifade eden Arslan, “Yaklaşık 4.500 temsilcimizle yaptığımız bu çalışmalarda gördük ki bu mücadeleyi gerçekten kararlı bir şekilde sürdürecek teşkilatımız var. Onun için teşkilatımızın bu gayretini, bu samimiyetini, bu işlemliklerinden dolayı sizlerin huzurunda onlara bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Genel Başkanımız Arslan, asgari ücret tartışmaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, “Tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil nasıl oluşturulacağıdır” dedi. Arslan, bugünkü asgari ücret tespit komisyonun yapısından sağlıklı sonuçlar çıkamayacağını, 1970’li yılların mevzuatıyla gerçekleştirilmiş yapının temsiliyetinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz hep yanlış gider” benzetmesinde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilmesi ile sağlıklı sonuçlar elde edilebileceğini ifade eden Arslan, “Daha çok katılımcı, daha fazla kapsayıcı ve daha geniş kitleleri içine alan bir model ortaya çıkarabilirsek asgari ücret tespiti yapıldığı zaman toplumun geniş kesiminin evet bu bizim için yeterlidir dediği bir noktaya gelebiliriz. “Aksi halde bugünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatıyla bir ay süreyle maalesef bir komedi izliyoruz” dedi

Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ivedilikle çözüm beklediği sorunlara değinen Arslan, 6772 sayılı kanunla verilmesi gereken ilave tediye haklarının yasada açık hüküm bulunmasına rağmen Yargıtay’ın aleyhte karar vermesinin kanun düzenlemesi gerektirdiğini belirtti.  Kamu Çerçeve Protokolü sürecinde de bakanlıkla hem ilave tediye hem de kadro alamayanların kadro alması adına iki ayrı protokol imzalandığını ifade eden Arslan, Bakanlığın iradesinin ortada olmasına karşın parlamentoda kanunla bu konunun çözülmesi için çabamızın devam ettiğini kaydetti. KÇP’nin beledilerde de uygulanması yönündeki HAK-İŞ’in büyük bir kararlılık sergilediğini ifade etti. Arslan, belediyeler dahil kamuda 696 ile kadro alanların yaşadığı tayin ve becaiş hakları için de HAK-İŞ’in mücadelesini devam ettirdiğini ifade etti.
“Türkiye Sendikal Hareketi'ne Nefes Aldırmamız Gerekiyor”
Konfederasyonumuza bağlı sendikaların mevzuat ve örgütlenmenin önündeki engeller kaynaklı birçok sorunla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Arslan, “Yetki mücadelesini başarmışız, üyeliği yapmışız. Ancak iş kolu davaları ve yetki davalarının uzun sürmesinden dolayı pek çok sendikamız yetkiyi aldığı zaman üyesini kaybetmekte” dedi. Arslan, “Örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, başta iş güvencesi olmak üzere ciddi yeni bir düzenlemeyle inşallah Türkiye Sendikal Hareketi'ne nefes aldırmamız gerekiyor” dedi.
Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller ve işverenlerin keyfi uygulamaları sebebiyle ülkemizin dört bir yanında eylem ve grevlerimizin devam ettiğinin altını çizen Arslan, İzmir Kemalpaşa’da Lezita grevimiz, Hatay Yolbulan grevimiz ve Bursa Gemlik Borusan Port grevlerimizdeki direnişimizin devam ettiğini kaydetti.
“Dezavantajlı Grupları Örgütlemek İçin Çalışıyoruz”
Toplumdaki dezavantajlı ve örgütlülüğünün önünde engel olan tüm kesimleri örgütlemek adına da Hizmet-İş sendikamızın büyük mücadeleler verdiğini hatırlatan Arslan, “Geçmişte konut kapıcılarını, daha sonra taşeron şirket işçilerini, şimdi de ev işçilerini, daha sonra da kâğıt toplayıcıları ve mevsimlik tarım işçiler dahil olmak üzere toplumdaki dezavantajlı ve örgütlülüğün önünde engel olan bütün emekçileri sendikal mücadele ile buluşturmamız gerekiyor. Bu bizim sorumluluğuz” dedi.
“Gazze’de İnsanlık Ölüyor”
Gazze’de tüm dünyanın gözü önünde insanlığın katledildiğini, bir soykırım yaşandığını ifade eden Genel Başkanımız Arslan, HAK-İŞ’in kuruluşundan bu yana her zaman Filistin’in yanında olduğunu ifade etti. Filistin’de sadece Filistinlilerin değil tüm insanlığın katledildiğini hatırlatan Arslan, uluslararası toplumda sadece HAK-İŞ’in bu soykırıma sesini yükselttiğini, başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadelemizin devam edeceğini belirtti.