Gündem

ATA PARK’IN ÇEVRESİNDEKİ DİĞER KAÇAK YAPILARA DA CEZA

Son dönemlerde gündeme gelen kaçak yapılarla ilgili Uşak Belediyesi ekipleri tarafından bir dizi inceleme yapıldı. Edinilen bilgiye göre Ata Parkın çevresinde bulunan bazı yapılara cezalar yazıldı ve yıkılmasına dair karar, Uşak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerine iletildi. Son dönemlerde File’nin üzerindeki yapılaşmayla gündeme gelen kaçak inşaatlarla mücadelenin devam ettiği ve yasal işlemlerin yapıldığı kaydedildi.

Abone Ol

Ata Park çevresinde, yine File Market’in tam yanında bulunan ve üzerinde saçaklı olan ön tarafa çıkma şeklindeki yapının kaldırıma kadar uzanması dikkat çekerken, söz konusu yapıya da ceza yazıldığı ve yapının kendi bahçe sınırları içinde ilerlediği bilgisine ulaşıldı. Söz konusu yapının kaldırımı işgal etmediği belirtilirken, saçaklı yapı olarak adlandırılan binanın önündeki ağaç nedeniyle özellikle Perşembe günleri Pazar kurulduğunda, gidiş ve gelişlerde sorunlar olduğuna dair ifadeler de var.

Öte yandan bir yetkili, “Burası için ve bölgedeki diğer çıkmalarla ilgili yakın tarihte işlem yaptık. Burada düşünüldüğü gibi kaldırıma bir taşma yok. Orası ölçüldü ve kendi sınırları içinde olduğu saptandı” dedi. Vatandaşlar ise, yapının hiç değilse 1 ila 1 buçuk metre geride kalmasının toplum için yararlı olacağı görüşünü savundu. Yapının müteahhit tarafından değil, kiracılar tarafından oluşturulduğu da kaydedildi.

KAÇAK İNŞAAT YAPMANIN CEZAİ YAPTIRIMLARI NE?

Kaçak katlara ve yapılara yazılan cezaların neye göre belirlediğine dair bilgi veren yetkililer, bu konunun belediyeler birliğince alınan kararlara göre şekillendiğini ifade etti. Belediyeler  birliğinin verdiği yetki ve sınırlara göre ceza yazan Uşak Belediyesi İmar Müdürlüğü ekipleri, kaçak yapılaşmayla ilgili şu uyarıları yaptı: “Ruhsat alınmadan ve projeye uygun olmayan şekilde çıkılan kaçak kat veya katlar, binlerce TL tutarında ceza almanıza neden olabilir. Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır” dedi.

Yıkım kararı hakkında bilgi veren yetkililer, “3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre, yapı tatil tutanağı yapı yerine asıldıktan sonra en çok bir ay içinde ruhsatsız yapının yıkılması veya ruhsata aykırılığın giderilmesi ya da ruhsat alınması gerekir. Aksi taktirde, belediye veya il özel idaresi encümeni tarafından yıkım kararı alınır.  Bir evin kaçak olup olmadığını anlamak gerekiyor. Bunun için de yapılan inşaatın öncelikle ruhsatına bakılmaktadır. Ruhsatsız olması halinde direk olarak inşaatın durdurulmasına karar verilmektedir. Ruhsatlı olan inşaatlarda ise gerekli izinlerin nasıl alındığı ve verilen proje ile yapılan çalışmaların birbiriyle örtüşüp örtüşmediği kontrol edilir” dedi.