Hala Atatürk’ün Takmak’a gelmediği noktasında gülünç iddialar ortaya atıldığını anlatan Terziler, Atatürk’ün Takmak’a hem savaş sırasında hem de sonrasında geldiğini delillerle ortaya koyarak bu tartışmaların artık son bulmasını istedi.

Bunda 5 yıl kadar önce Afyonkarahisar’dan bir gazetecinin  bir söğüt ağacının fotoğrafını göstererek  “O ağaç bu ağaçtır Atatürk’ün fotoğrafı burada çekilmiştir diye” iddia ettiğini anlatan Terziler : “Daha sonra o gazetenin yetkililerine ulaştık elimizdeki bilgilerle onun yanlış olduğunu ispatladık. Yaptığı yanlış haberi düzelttirdik. Şimdi de Atatürk buraya gelmiş midir, gelmemiş midir tartışmasını yapıyorlar.” Dedi.

Whatsapp Image 2024 09 07 At 12.08.33

BİR ÇOK KAYNAKTA ATATÜRK’ÜN UŞAK’A GELDİĞİ ZİKREDİLMEKTEDİR

Terziler Atatürk’ün Takmak’a geldiğinin kanıtlarını şu şeklide sıraladı: “ Atatürk’ün yanında Batı Cephesi Kurmay Başkanı olan Asım Gündüz’ün hatırlarım adlı kitabıdır. Bu kitapta Asım Gündüz büyük taarruz boyunca günü gününe notlarını almıştır. Buraya ne zaman geldiklerini burada ne yaptıklarını anlatmaktadır. Bunun dışında bir de Cemal Kutay’ın sohbetler kitabı yer almaktadır. Yine aynı kaynaklardan Celal Bayar’ ın Ben de Yazdım diye kitabı vardır. Murat Bardakçı’nın Yıkılış ve Kuruluş’un belgeleri adlı büyük bir kitabı vardır, o da bizim için bir kaynaktır. Bu konuda daha bir çok kaynak bulunmaktadır. Biz artık bu tartışmaların yapılmasını istemiyoruz. Köyümüzün, ilçemizin, Uşak’ımızın bir değeridir. Biz burada artık kalıcı eserlerin, güzel anıtların yapılmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

ATATÜRK’ÜN İLK GELİŞİ

Terziler Takmak’a ilk gelişinin şu şekilde anlattı: “Atatürk buraya ilk kez 4 Eylül 1922 yılında saat 14:30’da gelmiştir. Yanında Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Kurmay Albay Asım Gündüz, Birinci Ordu Komutanı Nurettin Paşa, İkinci Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa,  zamanın Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve bütün silah arkadaşlarıyla beraber bu alanda 2 gece 3 gündüz konaklamışlardır. Burada onun aldığı önemli kararlar vardır bunlardan bir tanesi ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ yazılı emrinin buradan ordu birliklerine telgrafla duyurulmasıdır. Bir diğeri de Asım Gündüz buraya geldiğindi bir Albay’dır fakat bu ağacın altında kendisine generallik rütbesi takılmıştır. Yine burada İkinci Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa başlangıçta büyük taarruz hareketine olumsuz bakmaktadır, umutsuzdur, burada büyük taarruz başlamış her şey bitmiştir, zafere ulaşılmıştır, son muharebeler burada yapılmıştır bundan sonra Yunanlılar sürekli kaçmış Türk Ordusu kovalamıştır.”

ATATÜRK’ÜN İKİNCİ GELİŞİ

Terziler Atatürk’ün kurtuluş savaşından sonra Takmak’a yaptığı ziyaret hakkında da şu bilgileri verdi: “ Atatürk Takmak’a ikinci ziyaretini 8 Nisan 1934 yılında gerçekleştirmiştir. Yanında bir takım gazetecilerde bulunan Atatürk’ün bu ziyareti genel yurt gezisinin bir parçasıdır. Yanında Afet İnan ve Celal Bayar vardır. Bu da genelde aynı şeklide tartışma konusu yapılıyor. Yine biz bunu Cemal Kutay’ın kitabından okuyoruz. Eşme’de onun trenden karşılanışını gösteren bir fotoğraf vardı. Bu fotoğrafta izci grup vardır, Eşme Kaymakamı Vakkas Ferit vardır, hatta İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa da burada hazırlıklar yapmak için gelmiştir.  Yine aynı kitapta Takmak’ta da bir takım hazırlıklar yapıldığından bahsetmektedir. Takmak’ın giriş kısmına bir tag yapılmıştır.  Meşe ağaçlarından süslenmiş bir kemer yapılmıştır ve Atatürk’ün geldiğinde köylüler onu coşkuyla karışlamışlardır. Biz bu tartışmaların sona ermesini istiyoruz.”

Whatsapp Image 2024 09 07 At 12.08.33 (1)

BÖLGEYE ELEKTRİK VE SU İSTENİYOR

Terziler, gerek dernek gerek Takmaklılar gerekse kişisel çalışmalarıyla bölgenin imarında büyük emek harcıyor. Gelinen son durumda bazı eksiklikleri olduğunu belirten Terziler anıt ağaç etrafına bazı hizmetlerin yapılması konusunda yetkililerden şu şekilde yardım istedi: “ Öncelikle buraya elektrik ve su istiyoruz. Uşak İl Genel Meclisinden söz aldık, onlar da kapsamlı bir proje hazırlıyorlar, bu proje kapsamında buraya elektrik ve su getirmeyi planlıyorlar. Arkasından benim Takmak’ta bir Kültür Evim var. Yıllardır insanlardan topladığım bir takım eserler var. Ben buranın kurumsallaşmasını istiyorum yaşım 75, yarın orası kapanabilir yada o eserler dağılabilir. Ben burada bir müze yapılması durumunda eserlerimi buraya bağışlamak istiyorum. Burası istiyorum ki bir kültür – turizm merkezi olsun. Buralara gruplar gelsin gitsinler, anıt ağacı görsünler, müzeyi dolaşsınlar, oturup bir çay içsinler. Takmak sadece anıt ağaçtan ibaret değil, görülmeye değer çok güzel yerleri var, eski kaymakamlık binası bunlardan bir tanesi. 56 şehidimizin barındığı şehitliğimiz var, mahalle aralarında şehit düştükleri yerlere gömülen 5 tane şehit mezarımız var. Celal Bayar’ın gelip 15 gün Galip Hoca lakabıyla konakladığı bir taş yapı evimiz var. 1700 yılı yapımı bir camimiz var, ilerde Ayin Çeşmesi adını verdiğimiz Takmak’ta 1922 yılında önce 28 hane yerli Rum aile varmış onların ayin yaptıkları zaten kabristanları da orada, ayin yaptıkları çeşme var. Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan kaçarken köyü yakıp yıkmıştır. Köydeki kadın ve çocukları doğal kayalardan olan bir yapı olan kale dediğimiz yerde 15 gün boyunca kalmıştır. Yine de Yunanlılar 3 Eylül günü kaçarken köyün evlerini, ahırlarını, depolarını, camisini yakmıştır.”

Muhabir: REYHAN BÜŞRA ARDAÇ - ZÜLAL KARADEDELİ