Eğitim

Ayşe Coşkun: “Uzaktan eğitime katılamıyorduk canımız sıkıldı, piknik yapalım istedik”

Uşak’ta ve Kütahya’da aranan ve Simav’da kamp yaparken bulunan 4 çocuktan ikisi olan kız kardeşler canlarının sıkıldığı için böyle bir şey yaptıklarını söyledi. Evde internet ve bilgisayar olmadığını dolayısıyla uzaktan eğitime katılamadıklarını vurgulayan Ayşe Coşkun (15) ; “Maksadımız piknik yapmaktı. Koronavirüsten dolayı bir yere çıkamıyorduk. Biraz dışarı çıkalım, gezelim istedik. Zaten bizim gittiğimizde saat geç olmuştu. Eve de geri dönemedik.” Dedi.

Abone Ol

Uşak’ta, Perşembe gününden itibaren haber alınamayan yaşları 13- 15 arasındaki 4 çocuk, Cuma  gecesi Kütahya’nın Simav ilçesinde bulundu. Simav Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından 4 çocuk ailelerine teslim edilerek, Uşak’a getirildi.

Uşak’taki evinde ailesiyle birlikte Ege’de Yenigün Gazetesine konuşan Ayşe Coşkun; “Zaten Koronavirüs’ten dolayı bir yere çıkamıyorduk. Biraz dışarı çıkalım, gezelim istedik. Perşembe günü akşamı saat 17:00 gibi evden Yusuf Çolak ve kardeşim Havva Coşkun ile birlikte çıktık. Ahmet Yumuk arkadaşımız çalıştığı için bize sonradan dahil oldu. Uşak merkezden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Uşak Organize Sanayi Bölgesine (UOSB) kadar yürüdük. Daha sonra arkadaşımız araç durdurdu ve köye kadar araçla gittik. Dedesini rahatsız etmemek için kapılarını çalmadık. Onların evinin bodrum katında sabahladık. Ardından ertesi gün evden çıkarak Simav’a gittik. Simav’da ise arkadaşlarımız çadır aldı. Akşamüstü ise polisler bizi buldu. Çok korkmadık ama babamların bizi bulması için çok dua ettim” şeklinde konuştu.

 “UZAKTAN EĞİTİME KATILAMIYORUZ”

Koronavirüs’ten dolayı okula gidemedikleri için evde canlarının sıkıldığını söyleyen Ayşe Coşkun, “ Evde bilgisayarımız yok,  babamızın da zaten durumu yok, telefonlarımızda yeterli değil. EBA uygulamasına katılamadığımız için uzaktan eğitim de alamıyoruz. Bu yüzden de canımız çok sıkılmıştı” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIN İHTİYACINI KARŞILAYAMIYORUM”

Borcu olduğu için çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Baba Hasan Coşkun ise ; “Durumum olmadığı için çocuklarıma bilgisayar alamadım. Uzaktan eğitime katılamadılar. Bu yüzden de evde canları sıkılıyordu. Ev sahibimize bile kiramızı bile ödeyemedim” dedi. Coşkun çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması için yetkililerden yardım istedi.

“OKULUN SADECE DERS DEĞİL, SOSYALLEŞME VE EĞLENCE ORTAMI OLDUĞU GÖRÜLDÜ”

Uşak’ta eşi ve meslektaşı Bahar Karagür ile Danışmanlık ve Kişisel Gelişim Merkezi işleten  Psikolojik Danışman Burak Karagür pandeminin çocuklar ve gençler  üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetti. Karagür çocukların ve gençlerin bu dönemde kendileriyle vakit geçirmeyi öğrendiklerini, sağlığın ve temizliğin ne kadar önemli olduğunun bilincine vardıklarını söyledi. Özellikle  anne-babaları çalışan çocukların onlarla  zaman geçirmenin  ne kadar kıymetli ve mutluluk verici bir deneyim olduğunun farkına vardıklarını belirten Karagür; “Okulu sevmeyenler okulun sadece bir ders olmadığını aynı zamanda sosyalleşme ortamı olduğunu da gördüler yani eğlence ortamı olduğunu da anladılar. Evde birçok çocuğun mutfak becerileri gelişti, bu özgüven kendine bakma anlamında çok önemli. Mesela ilkokul çocuğunun bir sandviç yapması, açlığını yatıştırması, onun kişisel gelişimi ile çok yakından alakalı. Dolayısıyla çocuklar gençler yaparak ve yaşayarak eğlenceli etkinlikler için fazlasıyla zaman sahibi oldular”

“ÇOCUKLAR KONTROL EDİLEMEYEN DAVRANIŞLAR İÇERİSİNE GİREBİLİYOR”

Karagür, pandeminin  neden olduğu olumsuzluklar hakkında yaptığı değerlendirmede ise   çocukların ve gençlerin ister istemez sosyal hayattan uzaklaştığını, yaşları gereği hareket etmeleri gerekirken kısıtlamanın hem bedenen hem ruhen onların üzerinde negatif etkiler ortaya çıkardığını söyledi. Karagür ; “Enerji atamadıkları için hem sıkıldılar, hem de istenmeyen davranışlar göstermeye başladılar. Bazı çocuklarda hareketlerini kontrol edememe gibi durumlar görüldü. Fakat en önemlilerinden bir tanesi uzun süre aynı odaların içerisinde bulunuyor olmaları, online eğitim sürecinde ekran karşısında uzun süreler kalmaları çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Anne babalar özellikle pandemi süreci başladığından beri çocuklarının evde çok sıkıldığını, artık çocuklarının kontrol edilemeyen davranışlar içerisine girebildiklerini, hırçınlaştıklarını, aniden öfkelenebildiklerini, derslerine eskisi gibi odaklanamadıklarını vb. belirtmeye başladılar.” Dedi.

KARARSIZ KALINDIĞINDA YA DA ÇÖZÜM BULUNAMADIĞI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞILMALI”

Karagür,  Çocuklar ve gençler tabi ki aileler bu süreci en sağlıklı bir şekilde nasıl atlatabilir? Sorusunu şu şekilde cevapladı “Beraber vakit geçirerek, kendilerine ayrı ayrı zaman vererek, mesela kutu oyunları alınıp oynanabilir, birbirimizi dinleyebiliriz, sohbet konuları açabilir, geçmişte yaşadığımız olayları veya gitmiş olduğumuz yerleri, komik anıları konuşabiliriz. Ayrıca enerji atmak ve kendini yenilemek için doğa yürüyüşüne çıkabiliriz. Spor ve egzersizin bu dönemde ne kadar etkili ve faydalı olduğu bir kez daha ortaya çıktı ki ben herkese kesinlikle tavsiye ediyorum. Son olarak Kararsız kalındığında ya da kişiler kendi başlarına çözüm bulamayacaklarını düşündüklerinde mutlaka bir uzmana danışmalı ve profesyonel yardım istemeliler.”

HABER / Bayram Keleş – Feyzi Davulcu