Alaattin Bozkuşluoğlu babasından öğrendiği saraçlık mesleğini yaklaşık yarım asırdır devam ettiriyor.
Uşak Belediyesi Yöresel Ürünler Çarşısı Açılışı ve Ahilik Haftası programına davetli olarak katılan Bozkuşluoğlu burada kendi ürettiği eğerlerden bir tanesini sergiledi. Sergilediği eğerin cirit eğeri olduğunu ve ciritçiler tarafından rahat oluşu nedeniyle tercih edildiğini söyleyen Bozkuşluoğlu her türlü koşum malzemesinin üretimini gerçekleştirdiğini söyledi.
Bozkuşluoğlu, hizmet verdiği eski yer olan Saraç Sokak’tan ayakkabıcılar çarşısını da kapsayan kentsel dönüşüm projesi nedeniyle ayrıldı. Yeni dükkanında bütün Türkiye’ye eğer üretmeye devam eden Bozkuşluoğlu bu eğerleri sosyal medya hesabından da paylaşıyor.
Ahilik Haftası münasebetiyle Alaattin Usta ile bundan yaklaşık 10 yıl önce yaptığımız haberin bir bölümünü tekrar paylaşıyoruz. Nice 10 yıllara…
“Uşak’ta, İslice Mahallesi Saraç Sokağındaki Güven Saraciye adlı atölyesinde, 35 yılık tecrübesiyle unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği ayakta tutmaya çalışan biri var “Alattin Bozkuşluoğlu”
Alaattin Bozkuşluoğlu , henüz 14 yaşındayken babasını kaybetmiş , çocuk yaşta olmasına rağmen baba yadigarı dükkanı kapatmamış, babasından öğrendiklerine yenilerini katmış, geliştirmiş kendini. İşini sevmiş ne yaptıysa severek yapmış ve muvaffak olmuş. 35 senesini, çocukluğunu, gençliğini bu mesleğe vermiş. İslice Mahallesi Saraç Sokakta, saraç olarak bir tek o kalmış. Adı üstünde Saraç Sokak. Dile kolay 1967-68’lerde bu sokakta 14-15 tane saraç dükkanı varmış . Alaattin ustanın çırağı yok , neden diye sorduk; “Çocuklar işi beğenmiyorlar, gelmiyorlar. Önceden mesleğe altın bilezik derlerdi, para pul ikinci planda idi, şimdi tam tersine, daha işi öğrenmeden eziyetini çekmeden para kazanmanın peşindeler bunun içinde bizimki gibi el emeği, göz nuru isteyen meslekler rağbet görmüyor “dedi. Teknoloji de ustamızı olumsuz yönde etkilemiş, tamam faydası var ama zararı faydasından daha büyük olmuş, onun tabiriyle “köreltmiş”. Malzemelerini eskisi kadar rahat temin edemez hale gelmiş. Alaattin usta devlet erkanından da yeterince destek alamamaktan yakınıyor. “Aslında vergiden muaf olmamız lazım, bununla ilgili bir kanun var ama saraç olarak ürettiğimiz mamullerin yanında hazır olarak alıp sattığımız malzemelerde olduğu için bu kanundan faydalanamıyoruz” diyor. Nalbantlığın bile okulu olduğunu hatırlatan Alaattin usta, Saraçlıkla ilgili de bölümün açılmasının bu mesleği yaşatmak adına olumlu bir adım olabileceğini söylüyor.
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ