Son günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ne geleceğini konusunda bilgiler gündemde yerini almaya başladı.
“BİR YILDA EN FAZLA 350 BİN KÖPEK KISIRLAŞTIRILIYOR”
Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 4 milyona yakın başıboş köpek bulunduğunu ifade etti. Köpeklerin yıl içinde birkaç defa doğum yaptığını her doğumda ise 6-8 arası yavru dünyaya getirdiğini ifade eden Yumaklı köpeklerin sürekli yer değiştirmesi sebebiyle yerel yönetimler tarafından kayıtlarının sağlıklı bir şekilde tutulamadığını ileri sürdü. Yumaklı: “Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70'inin kısırlaştırılmasıyla mümkündür ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
BAŞIBOŞ KÖPEKLER UŞAK’TA DA TARTIŞMA KONUSU
Uşak’ın en büyük sosyalleşme alanlarından biri olan Atapark’ta da sık sık köpek saldırıları meydana gelmiş bu olaylar kendilerini hayvansever olarak niteleyen bir grup insanla hayvanların saldırılarına maruz kalan diğer insanları karşı karşıya getirmişti. O dönemde konuya ilişkin konuştuğumuz belediye yetkilileri hayvan mı insanı mı paradoksunda kalmış ve soruna bir türlü çözüm üretilemediği konusunda görüş bildirmişti. Aynı yetkili kısırlaştırma noktasında gezici bir ekip kurulmak istendiğini ifade etmişti ancak bugüne kadar Uşak Belediyesi tarafından herhangi bir çalışma başlatılmadı.
TÜRKİYE’YE GELECEK TURİSTLERE SEYAHAT UYARISI YAPILIYOR
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye'nin kuduz riski açısından yüksek kategoride tanımlandığını belirten Yumaklı, şöyle devam etti: "Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023'te bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır."
“ÜLKEMİZ BU SORUNUN DA ÜSTESİNDEN GELECEK”
İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpmayla gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakasının kayıtlara geçtiğini de aktaran Bakan Yumaklı; "Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum." açıklamasını yaptı.