Tarım ve Orman Bakanlığının “Planlı Üretim" kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Whatsapp Image 2024 07 29 At 15.40.46

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını ifade ederek hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kalite bir üretim modeli olduğunu vurguladı.

Whatsapp Image 2024 07 29 At 15.40.46 (2)
Bakan Yumaklı sosyal medya hesabından yeni destekleme modelinin üreticilere getirdiği avantajları anlatan 4 adet infografiği 2 gün arayla paylaştı. Vatandaş ise bu paylaşımlara yaptığı yorumlarda yeni modelden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Yorumlarda özellikle et kesim fiyatlarındaki düşüş ortaya konularak bu düşüşün üretici kötü yönde etkilediği vurgulandı. Çiğ süt fiyatlarının da istenilen düzeyde olmadığı iddia edilen yorumlarda yetiştiricilerin girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiği vurgulanırken küçük işletmecilerin desteklenmesi istendi. 

Whatsapp Image 2024 07 29 At 15.40.46 (1)
Yorumların birinde Bülent Durmuş ismindeki  bir vatandaş şu ifadeleri kullandı: “Mevcut destekleme yöntemleri ile gelinen durum ortadadır. Bazen durup mevcut durumu değerlendirmek gerekir. Destekleme şekil ve yönteminin farklılaştırılması da denenmelidir.
Misal:
Küçük aile işletmeleri desteklemenin önceliği olmalıdır. Zira bu insanlar atadan, dededen bu işi yapan cefakar insanlardır. En ufak krizde bırakıp gitmezler, toprağa bağlıdırlar. Yine şehir hayatında iken araştırıp bilgi sahibi olup tıpkı ataları gibi köyüne toprağına dönen insanları da küçük aile işletmesi kapsamına alınabilir. "Hobici veya butik" dediğimiz bu işletmeler değişik ırk ve yöntemlerle hayvancılık yapabilmektedir. Farklı ırklar bakmakta veya ata tohumları yetiştirmektedirler. Gittikleri yörenin yerleşik insanlarına da farklı fikirler sunabilmektedirler.
Tavsiyem:
Hiç hayvanı olmayan insanlara kendi bakmak istediği ırk tan 2 gebe düve veya 10 koyun 1 koç şeklinde minik sürü yüzde 100 hibe yolu ile verilmelidir. Yine bu hayvanların bir yıllık yem ihtiyaçları, bu hayvanların barınakları da tamamen ücretsiz bir şekilde yapılıp bu insanlara sunulmalıdır. Mevcut küçük aile işletmelerine de aynı destek sunulabilir. Yüzde 50 hibe durumunda sermayesi olmayan ama yapmak isteyenlerin önünde engel olabilmektedir. Bir diğer durum da üretilen ürünün (et veya süt) gibi alım garantisinin verilmesi, fiyat garantisinin sağlanması gerekir. ESK (et süt kurumunun) tüm şehirlerde yapılanması sağlanmalıdır. Ve aile bireylerinden en az birinin Bağ-Kur pirimi ödenmelidir.
Bazen küçük dokunuşlar büyük faydalar sağlar. Esenlikle kalın.”
 

Kaynak: HABER MERKEZİ