Gündem

“Baldaki en masum katkı Şeker”

Uşak’ta 30 yıldır arıcılıkla uğraşan emekli öğretmen Mehmet Samancı bu yıl kuraklık ve Varrao hastalığı yüzünden bal üretiminin yüzde 75 düştüğünü söyledi. Samancı arıcıların birçoğunun bu işi bilinçsiz yaptığını iddia eden Samancı; “Şeker bu işin en masumu ilk önce glikoz kullanıyor musun ve  hangi ilaçları kullanıyorsun diye sormak lazım” dedi. Samancı piyasadaki orijinal bal azlığının “arı görmeden bal yapanlara” yarayacağını iddia etti.

Abone Ol

Polen hasadının da  geçen seneye göre çok düştüğünü aktaran Samancı  yüzde 40’lara varan arı ölümleri yaşandığını söyledi. Bunun nedeninin kurak mevsime ve bilinçsiz ilaçlamaya bağlayan Samancı; “Arı paraziti yani varroa paraziti için zamanında müdahale edilmiyor. Aslında arıcıların bulunduğu bölgelerde bu parazit ile mücadeleyi aynı anda tüm arıcıların yapması gerekiyor. Yapmadıklarında arılar bu hastalığı her yere taşıyabilir duruma geliyor. Varroa hastılığı olan arı yüzde yirmi beş çalışmakta bu da kendine yetebilecek kadar çalışması demektir. Kuraklık ve varroa hastalığı Türkiye’de bu sene üretimi yüzde yetmiş beş düşürdü hatta arıcılığı bitirme noktasına getirdi” dedi.

 “ARI GÖRMEDEN MERDİVEN ALTINDA ŞEKERİ ŞURUBA ÇEVİREN YA DA GLİKOZU BALA ÇEVİRENLER ONLARA GÜN DOĞDU.”

Her sene Temmuz Ağustos aylarında çama gittiklerini ancak bu sene her tarafın “berbat” olduğunu iddia eden Samancı  “ Yetiştiricilerle konuşuyorum bırak bal almayı biz arıyı kurtarmaya çalışıyoruz diyorlar, durum o kadar kötü. Arı görmeden merdiven altında şekeri şuruba çeviren ya da glikozu bala çevirenler onlara gün doğdu. Bu konuda denetlemelerin artması lazım.  Devletimiz bir çok şeye teşvik veriyor fakat insanoğlu işin hep kötülük tarafında.” Şeklinde konuştu.

“ÜRETİM DÖNEMİNDE YAPILAN İLAÇLAMA BALA KARIŞIR BU DA İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ SORUN TEŞKİL EDİYOR.”

Samancı arıcılığın rastgele kişiler tarafından yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Arıya karşı parazit mücadelesine ilaçlar kullanıldığını ve bunun eğitimini almış kişilerce yapılmasının elzem olduğunu vurgulayan Samancı; “ Avrupa’da arı paraziti ile ilgili mücadele için kullanılan ilaçlar var. İşte bunları kullanabilecek insanlara ihtiyacımız var. İlaçlama yapılmasının zamanı var. İlkbahar ve Sonbaharda bal üretiminin en azaldığı dönemde yapılması gerekiyor. Hasat döneminde ya da üretim döneminde yapılan ilaçlama bala karışır bu da insan sağlığı açısından önemli sorun teşkil ediyor.” İfadelerini kullandı.

“HANGİ İLACI KULLANDIN?” DİYE SORULMALI”

Bazı arıcılardan utandığını dile getiren Samancı bunun nedenini şu şekilde açıkladı;“ Meyvede kullanılan mavrik ilacını,  köpeğin üzerindeki keneleri düşüren ilacı maddi açıdan düşük olduğu için kullananlar var. Bal üretenlere şeker kullandın mı diye soranlar var. Aslında şeker en zararsızı. “Hangi ilacı kullandın?” diye sormalılar. Çünkü bahsettiğim hayvanlarda ve meyvelerde kullanılan zehirler bala girer. Tatlı olduğu için  hissetmesin. Vücutta bu toksinler biriktikçe daha farklı hastalıklara sebep olabilir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığının önerdiği bala girmeyeceği onaylanmış ilaçlar kullanılmalıdır.”

HABER / BAYRAM KELEŞ