Konuya ilişkin sosyal medya aracılığıyla bilgi paylaşımı yapan Akcura madenin proje hazırlık dosyasını okuduğunu ve her ÇED dosyasında yer aldığı gibi burada da ekonomik kazançtan bahsedildiğini ifade etti. Söylenenlerin fayda zarar analizinde hiçbir değeri olmadığını iddia eden Akcura bu düşüncesini yaptığı paylaşımla şu şekilde destekledi: “ Ayar oluyorum maden şirketleri ile onlara proje ve ÇED dosyası hazırlayan mühendislere!  SOYAP Madencilik'in Bahadır köyü mevkiinde yeraltında 1070 hektar alanda ve  Anıt Ağaca 340 m mesafede açmak istediği maden ocağının "tanıtım dosyası"nı okuyorum.

Her ÇED'de klişe olan cümleleri, sağ olmasın SOYAP da es geçmemiş. Neymiş? Eğer madeni çıkaramazlarsa ülke ekonomisi zarar edecekmiş. Çalıştıracakları 60 kişi, kılık kıyafetini, alışverişini Banaz ve civar köylerden yapamayacak, esnaf ağlayacakmış. "İkinci el" aldıkları maden ekipmanının tamirini yapamayınca sanayi esnafı çok üzülecekmiş.  Kibir abidesi bu maden şirketleri ve çalıştırdığı mühendislere göre bizler saf ve cahiliz. He canım he.. demeyeceğiz tabi ki!”

Whatsapp Image 2024 09 07 At 11.16.58

BAHSE KONU ANIT AĞAÇ HANGİSİDİR?

Banaz Kaymakamlığı resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre bahse konu ağaç Banaz İlçesi Bahadır Köyü Tepedelen mevkiinde bulunan çam’ın  ağacıdır. Ağacın boyu 11 m., Çapı 3.05 m., çevresi 9.60 m., yaşı 500-1000 yıl arası kapladığı alan 380 m2 dir. Yedi kişinin kolları ile ancak gövdesini sarabildiği çam ağacı Orman Bakanlığınca “Anıt Ağaç” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Bahadır Köyü, Tepedelen mevkiinin 2 km. üst tarafında yamacın zirvesinde (1870m.)bulunan 500-1000 yıl olduğu hesaplanan, dünyanın en yaşlı karaçamı olarak kayda geçen “Anıt Ağaç” doğa harikalarımızdandır.

Muhabir: REYHAN BÜŞRA ARDAÇ