Son zamanlarda Uşak gündemini meşgul eden ve yıkılması gündemde olan Belediye İşhanı hakkında konuşan Alp, binada ilginç durumlar söz konusu olduğuna dikkat çekti. Neden ilginç durumlar dediğini de şu şekilde açıkladı ; “Burası Pekmez Hanı ve yanında bir han daha vardı adını hatırlayamadım bunlar 70’li yılların sonlarında yıkılıyor. Yıkılan bu yere belediye İş hanı yapılmasına karar veriliyor, temeller açılıyor ve uzun bir süre bekliyor. Daha sonra bu bina yavaş yavaş yapılıyor. 1983 veya 1985 yıllarında hizmete açılıyor. Bu kadar çok ortaklı ve çok büyük bir yapı olduğu için belediyeden hariç bir çok insan taraf, ortakları var, satılan yerler var bundan dolayı bakımlarında sorunlar yaşanıyor. Bodrum katlarında suların olduğu devirler var, sonra buraların bakımları yapılıyor, birine mağaza açılıyor, diğerinin bodrum katına aşevi kurgulanıyor.”
BELEDİYE İŞHANI ÇİMENTO KRİZİNDEN NASİBİNİ ALDI
Binanın yapıldığı dönemde çimento grevlerinin yaşandığını hatırlatan Alp, Belediye İş Hanının bulabildikleri kadar çimento ile yapıldığını iddia etti. O dönem beton mukavemeti kavramından ziyade doz kavramının kullanıldığı söyleyen Alp bu kavramı şu şekilde anlattı ; “Burada 1 metreküp betona atılan çimento kilogramına doz diyoruz. 300 kg, 320kg, 270 kg gibi bu şekilde kilogramına göre dozuyla ölçüyorduk, o yıllarda beton mukavemetinin kavramı dozla ayarlanmaya çalışıyordu.”
BETON MUKAVEMETİNİ ETKİLEYEN BİR ÇOK DEĞİŞKEN VAR
Doz yaklaşımını doğru ama yetersiz olarak niteleyen Alp çimentonun dışında mukavemete etki eden değişkenleri şu şeklide anlattı: “Çakıl ve agreganın farkı, içindeki ince kum tanelerinin durumu, suyun durumu gibi kavramlarla mukavemet değişikliği meydana gelebilir. Örneğin aynı çimento miktarına suyu biraz fazla ya da eksik koyarsanız betonun mukavemeti düşer. Yani çimento 300 kilogramsa bunun yüzde 46’sı kadar su ideal bir sudur. Şöyle anlatayım doktor sana ilaç verirken kilonu soruyor ilacın dozajını ve ne kadar sıklıkla kullanacağını söylüyor. Bana Ümit Bey dedi sen 100 kiloyu aşmışın sen 4 doz kullanabilirsin dedi, 50-60 kiloda biri olsaydı 2 tane kullan diyecekti, bu kişi 4 tane kullanınca ne oldu ilaç böbreklerinde birikmeye başladı. İlaç faydalı mı oldu zararlı mı oldu? Burada dozaj çok önemli ne çok az ne de çok fazla olacak.”
İŞ HANI HAKKINDA RAPOR VEREN MÜHENDİS ALANINDA YETKİN
Belediye İş Hanını inceleyen inşaat mühendisinin bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vermiş olduğu eğitimlerden sonra sınavlarında başarılı olmuş, başarılı olduktan sonra da yaklaşık 6-7 yıldır bu konuda incelemeler yapan 15 yıllık meslek hayatı olan bir mühendis olduğunu vurgulayan Alp; “ Bu bilgiyi neden veriyorum; Kişinin bilgisi olmaz, yeni mezun bir mühendis olur dersiniz ki zafiyeti var ama böyle bir şey yok, binayı inceleyen yetkin biri. Mevzuatın emrettiği kadar karot almış, büyüklüğüyle irdelediğinde bu binadan çok sayıda karot almış olabilir. Burası riskli bir bina ve yıkılması gündemde olduğu için örnek aldığı yerleri eski haline getirmemiş olabilir.” Şeklinde konuştu.
ALINAN ÖRNEKLER BİNAYI ZAYIFLAMIŞ OLABİLİR
Belediye İş hanından alınan karot örneklerinin ve kolonlarda yapılan sıyırmaların binaya zarar verdiği yönündeki iddialar hakkında da görüş beyan eden Alp burada yapılan çalışmanın binayı zayıflatma ihtimalinin olabileceğini söyledi. Ancak binanın riskli rapor edildiğini bu durumda 2 yönteme başvurulduğunu söyledi. Bu yöntemlerden biri olan güçlendirme yapma için binadaki hak sahiplerinin yüzde yüzünün rızası gerektiğini böyle bir şey olmadığı için binanın yıkım sürecinde olduğunu ifade etti.
“UŞAK BELEDİYESİ BELEDİYE İŞ HANINA KOMŞU BİNALARINA İNCELEME TALEP EDEMEZ”
Belediye İş hanının etrafında yer alan ve tartışmalara neden olan yapılar hakkında da bilgiler veren Alp bu binaların tapularının ayrı olduğunu iddia etti. İş hanının etrafındaki binaların 2 şer katlı iş hanının ise 7-8 katlı olduğunun altını çizen Alp binaların aynı dönemde yapılıp yapılmadığını bilmediğini söyledi. Alp ; “Belediye iş halının depreme dayanırlık yönünden incelenmesini Uşak Belediyesinin talep etmiş, diğer binalarda Uşak Belediyesinin hakkı yoktur, inceletemez. Resen inceletebilir ama bu uzunu soluklu olur. İşhanı riskli yapı statüsüne girdi, mülk sahiplerine gerekli bilirdiler yapıldı, şu an yıkım sürecinde. Bu süreç yapılması muhtemel itirazlarda göz önüne alındığında biraz uzayabilir.” Şeklinde konuştu.