Özel Haber

"Bende Oradaydım ; UŞAK’TA İNÖNÜ DEĞİL BARADAN TAŞLANDI”

Emekli Tabak Esnafı Güngör Şenlier (80) İsmet İnönü’nün 1959 yılındaki çok tartışılan Uşak ziyareti hakkında konuştu. Olaylara birebir tanıklık ettiğini söyleyen Şenlier anlatılanların aksine İnönü’nün kaldığı Salıcı Konağının yakılmadığını ve İnönü’ye taş atılmadığını iddia etti. Hiçbir zaman siyasete girmediğini ve siyasi konuşmadığının altını çizen Şenlier ; “İstasyondaki taşlanma olayında birisinin İsmet Paşa’ya taş atmaya hakkı yok, haddi de yok, neden? Polis var, Jandarma var, Halk Partililer var, yanına 200 metreden fazla yaklaşamazsın. Yani onların dediği gibi değil. Yemin de ederim Kur’an’a da el basarım taşlanmadı. İstasyon zaten küçücük bir yer. Hüseyin Baradan vardı eski gazeteci sonradan artistlik yaptı ben tanıyorum adamı, ileriden trenin penceresinden halka el hareketi yaptı işte o zaman taş atıldı, o adama atılda taş, paşaya atılmadı.” Dedi.

Abone Ol

“İsmet İnönü’nün Uşak’a geldiği ilk gün ben de onunla birlikte İsmetpaşa caddesinde yürüyordum” diyen Şenlier gördüklerini şu şekilde anlattı; “Cumhuriyet Halk Partililer, tezahürat yaptılar Demokrat Partililerin dükkanlarını taşladılar, hakaret ettiler. Şimdiki Garanti Bankasının karşı köşesinde Kurtuluş Okulu’nun yanı başında Röntgen Mütehassısı Sami Gürler’in yeri vardı onun üzerinde Demokrat Parti’nin  parti binası vardı, İsmet Paşa buranın önünden geçerken onun yanındakiler oraya laf attılar, oradan da birisi çay bardağı atıyor ama kimseye denk gelmiyor. O gün için Ahmet ben attım dedi, Mehmet ben attım dedi ama iş mahkemeye düşünce atan belli olmadı.”

“SALICI KONAĞI YAKILMADI”

Şenlier İnönü’nün Uşak ziyaretinde kaldığı Salıcı Konağında çıkan yangın hakkında da önemli iddialarda bulundu. Yaşananları provokasyon olarak niteleyen Şenlier “Evin alt katında aşçı var, gelenlere, misafirlere yemek hazırlıyor, tabi bunu için ateş yakıyorlar bu esnada kenarda bulunan kozalaklar ateş alıyor. CHP’liler bunu büyütmek için Demokrat Partililer Salıcı’nın evini ateşe verdi diyorlar. İtfaiye geliyor söndürüyor, itfaiyenin hazırladığı  raporda da kundaklanma izine rastlanılmadığı net bir şekilde ifade ediliyor” dedi.

“HALK, CUMHURİYET MEYDANINDAKİ KONUŞMASI SIRASINDA İNÖNÜ’YÜ YUHALADI”

İnönü’nün ertesi günü bedestenin ikinci katında Cumhuriyet Meydanına bakan balkonundan Uşaklılara hitap ettiğini aktaran Şenlier; “Rahmetli İnönü Ankara’dan çıkarken Ege taarruzuna çıkıyorum diyor. Ege taarruzu diye Uşak’ı kast ediyor. Konuşmasında milli mücadeleden bahsetti ancak Uşak için herhangi bir vaatte bulunmadı. Orada halk onu yuhaladı, ben oradaydım, halk ‘Kır Papaz biz senin zamanında 4 sene askerlik yaptık, ayağımız ayakkabı görmedi, çimento kağıdından elbise giydik, onları mı giydirmeye geldin, ne yüzle geldin buraya” diye hakaret etti.  Yaklaşık bin kişiydik. Bunların içinde seyirci de vardı benim gibi. Ben hiçbir partiye mensup değilim ne o gün ne bu gün.” Şeklinde konuştu.

“ŞEKER FABRİKASI KALDIRILACAK DENİLDİ, UŞAKLI GALEYANA GELDİ”

İnönü Uşak’a gelmeden önce Uşak Şeker Fabrikası’yla ilgili dedikoduların yayılmaya başladığına dikkat çeken Şenlier ; “Daha önceden de şeker fabrikasındaki kesme şeker yapan makineyi Erzurum’a kaldırdılar, o zamanlar Uşak’ın yüzde 70’i şeker fabrikasından faydalanıyor, hatta şeker fabrikası kaldırılacak deniliyor, aslı var yok bilmiyorum halk da buna kızıyor.” Dedi.

“PAŞAYA BİZİM SAYGIMIZ SONSUZ, PAŞANIN HAKKINDA BİR ŞEY DEMEK UŞAK’IN HADDİ DEĞİL AMA BİR GERÇEK VAR ORTADA”

“Taşlanma olayı aslında bir gün önce CHP’nin Demokrat Partililere yönelik yaptıkları hakaretlerin tezahürüdür” diyen Şenlier  o günlerde Türkiye gündemini meşgul eden  ve hala tartışılan olayı şu şekilde anlattı; “ CHP’liler  Hakkı Yağcı köylerden adam topladı İstanbul Sinemasında içirdi İsmet İnönü’nün üstüne saldı  dediler, İstanbul Sinemasında geçe içirilen içkinin ertesi güne etkisi kalır mı? Böyle bir şey yok. Bir ikicisi şu caddede CHP’li, Millet Partili, Demokrat Partili herkes birbirini tanıyor, o zaman Uşak’ın nüfusu 20 bin.  Paşa Caddede yürüyor halk onu takip ediyor, sataşma oluyor, laf atılıyor,  “Buraya ne yüzle geldin”, “Biz kendi kendimize yeteriz”, “Şeker fabrikasını yıkmaya mı geldin?”, “Ege taarruzu da nedir burada Yunan mı var?” Diye ipe sapa gelmeyen laflar konuştular. İstasyondaki taşlanma olayına gelirsek birisinin İsmet Paşa’ya taş atmaya haddi yok, neden? Polis var Jandarma var, Halk Partililer var yanına 200 metreden fazla yaklaşamazsın. Yani onların dediği gibi değil. Yemin de ederim Kur’an’a da el basarım taşlanmadı. İstasyon zaten küçücük bir yer halk orada. Hüseyin Baradan  vardı eski gazeteci sonradan artistlik yaptı ben tanıyorum adamı ileriden trenin penceresinden halka el hareketi yaptı işte o zaman taş atıldı, o adama atılda taş paşaya atılmadı.  Paşaya taş atılma olayı diye bir şey yok. Sonra özellikle taş atılsa paşaya denk gelmesi çok zor hak tarak dişi gibi, ertesi gün mahkemelik oldu kimse şu attı diyemedi, paşanın kulağındaki yara 1mm derinliğinde 1,5 mm genişliğinde kulağını kaşısan yine bu yara olabilir. Paşaya bizim saygımız sonsuz, paşanın hakkında bir şey demek Uşak’ın haddi değil. Ama bir gerçek var ortada.”

“İNÖNÜ TURGULU’DA DA, İSTANBUL TOPKAPI’DA DA TAŞLANDI,  ONLAR NEDEN GÜNDEME GELMİYOR DA UŞAK’TA Kİ OLAY GÜNDEME GELİYOR.”

İnönü’nün Uşak ziyaretinde yaşanan olayların bilerek ve istenerek köpürtüldüğünü ve bunun için Uşak’ın seçildiğini iddia eden Şenlier konuşmasına şu soruyu sorarak son verdi ;” İnönü Turgulu’da da taşlandı, İstanbul Topkapı’da da taşlandı. Onlar neden gündeme gelmiyor da Uşak’ta ki olay gündeme geliyor.”

HABER / BAYRAM KELEŞ