Ülkemizde kullanılan ağırlık, hacim ve uzunluk ölçülerinin yanı sıra çeşitli imalatlarla yiyecek-içecek sektöründe ve elde yapılan karışımlarda kullanılan ölçü ve miktarların büyük değişiklik gösterdiğinin altını çizen Karahan, farklı ölçü ve miktarın kullanılması nedeniyle de zaman zaman sorunlar yaşandığını anlattı.

Türkiye’de aktariye sektöründe farklı ölçek ve ölçülerin kullanıldığını, değişik birimlerin tariflerde yer aldığını belirten Karahan, çeşitli tariflerde verilen farklı ölçü ve karışım birimlerinin bugüne kadar belirli bir standarda ulaşamadığından yakındı. Karahan: “Dikkat etmesi gereken en önemli husus, kullandıkları bitki veya baharatların ölçüsüne ve tarifine uygun davranmasıdır. Bu nedenle öncelik, doktor tarif ve önerilerine önem verilmesi gerekmektedir. Aynı önem ve itinanın meslek erbabı tarafından verilen tarif ve önerilere gösterilmesi halinde, kullanılan bitki, baharat veya karışımın amacına hizmet ettiği görülecektir. Kullanılan ölçüt ve ölçeklerin itina ile uygulanması ve yukarıda belirttiğimiz öneri ve ikazların dikkate alınması halinde uygulamanın olumlu sonuç vereceğini, kullanıcının sağlığına kavuşacağına yürekten inandığımı belirtmek isterim. Bitkileri ilaç gibi görmeyip, destekleyici olduğunu kabullenip, zaman içinde düzenli kullanmak suretiyle etkisini gösterecektir” dedi.

Şifalı bitkilerin  ayrı ayrı veya bir kaçının karıştırılarak kullanılabildiğine değinen Karahan bu yöntemlerle ilgili şu bilgileri verdi; 

Demlemek

Bitkilerin yaprakları ve çiçekleri demlenir. Kullanılacak kadar bitki soğuk su ile temiz yıkanarak kaynamış suya koyulum 5-10 dakika bekletilip demlenmek suretiyle kullanılır.

Bunun en iyi yöntemi, kullanılacak miktar kadar bitkinin, temiz soğuk su ile yıkanıp bir termosa konulması, sonra üzerine kaynar su doldurulmasıdır. 10-20 dakika bekledikten sonra kullanıma hazır hale gelecektir. Bu işlem günlük olarak yapılmalı, aynı bitki birden fazla kullanılmamalıdır.

Kaynatmak

Bitkilerin kökleri ve sapları kullanacağımız miktar kadar soğuk su ile temiz yıkanıp 15 - 20 dakika kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür harici ve dahili kullanılır.

Pişirmek

Bitkinin; su, ateş ya da közde belli bir zaman süresince işlemden geçirilmesidir.

Lapalar

Kırıklara; çıbana, şişliğe, ura, ağrılara ve eziklere uygulanan yöntemdir. Bitkinin kökü, yaprağı, çiçeği, meyvesi kaynatılıp pişirildikten sonra hamur haline getirilip dövülerek belli bir kıvama sokulur. İstenilen yere sarılıp haricen uygulanır. Bu işlemi günlük yapmak gerekir.

Harici banyo ve pasuman yapmak

Bitkinin önce kaynatılması sonra süzülmesi ile elde edilen suyu ile yapılan işlemlerdir.

Bitkinin ılık veya soğuk şekildeki suyu ile, harici yaralara pansuman yapılır, pamuk veya bezle kompres uygulanır veya banyo yapılır.

Merhem halinde kullanmak

Bitkilerin tek başına veya karıştırılarak, ezilerek hazırlanan merhemin gazlı bez veya pamukla, harici yara, ezik, çürüklerde kullanılması işlemidir.

Bitkinin öz suyu ve yağı

Bitkilerin taze çiçek yaprak ve köklerinden sıkmak veya kaynatmak sureti ile elde edilen sıvı ve yağlardır. Bu da hastalığına göre dahili ve harici kullanılır.

Şifalı bitkileri kullanırken çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Karahan yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

 1-Hastalığın teşhisini siz koymayın, mutlaka doktora müracaat edin.

2- Bilmeyerek kendi başınıza şifalı bitkiler kullanmayın.

3-Kullanacağınız bitkiyi tanıyın veya güvenilir yerlerden alın.

4-Bitkiyi düzenli ve ölçüsünde kullanın.

5-Bitkileri kullanmadan ve doktorunuzla işbirliği yapın. Tahlilleri yaptırıp gerekli bilgileri aldıktan sonra kullanın.

6-Her duyduğunuz tarifi uygulamaya kalkmayın. Bitkilerle tedavinin yan etkilerinin olduğunu ve zehirlenmelere yol açtığını unutmayın. Aksi taktirde yarar yerine zarar getirir.

7-Demlenen bitkileri günlük ve taze olarak kullanmaya dikkat edin. Aynı bitkiyi iki kez kullanmayın.

8-Kullanılacak kabın çelik, cam veya seramik olmasına dikkat edin ve bu kapları kullanın.

9-Bitkilerinde kimyasal ilaçlar gibi yan etkileri vardır.

10-Bitkinin hangi kısmının kullanılacağını iyi bilmek ve bunun için de mutlaka uzmanına danışmak gerekir

Editör: Zülal Ünal