Genel

Blaundus’ta gece gökyüzünü teleskopla inceleyecekler

Uşak’ın Ulubey ilçesindeki antik kent Blaundus’ta teleskopla gökyüzü izlenecek. Etkinliklere tüm vatandaşlar ücretsiz olarak katılabilirler.

Abone Ol

Uşak’ın Ulubey ilçesindeki Blaundus Antik Kenti’nde, teleskopla gökyüzü gözlem etkinliği yapılacak. Etkinliğin yapılacağı 22 Eylül Cuma 2023 günü, sabah saatlerinde Uşak Üniversitesi’nde astronomi ve teleskopla güneş gözleme etkinliği ve konuyla ilgili bilimse sunumlar gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 19 ile gece 24 arasında da Blaundus Antik Kenti’nde teleskopla gece gözlemi yapılacak. 


ETKİNLİK ÜCRETSİZ VE TÜM VATANDAŞLAR DAVETLİ
Uşak’ın önemli doğal, tarihi ve arkeolojik alanlarından biri olan Blaundus Antik Kenti’ndeki programa tüm vatandaşların davetli olduğu ve etkinliklerde her hangi bir ücret alınmayacağı bildirildi. Söz konusu etkinlikler, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Uşak Valiliği, TÜBİTAK, Uşak Üniversitesi ve Zafer Kalkınma Ajansı tarafından yapılacak. Uşak Belediyesi ve İl Özel İdaresi gibi kurumlar da etkinliklerin hayata geçmesi noktasında destekler sağlayacaklar. Blaundus’taki etkinliklerde astronomi ile ilgili söyleşiler de yapılacak. 


BLAUNDUS ANTİK KENTİ, BÜYÜK İSKENDER’E KADAR DAYANIYOR?
Uşak’ın Ulubey ilçesinde yer alan Blaundus antik kentinde geçtiğimiz yıllarda arkeolojik kazılar yapıldı. Bir çok film, reklam filmi ve fotoğraf çekimi için tarihi ve doğal bir stüdyo gibi kullanılan Blaundus, Uşak Merkez’e 40 kilometre mesafede yer alıyor. Blaundus antik kenti için şu bilgiler veriliyor: 
“Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır. Kentin, bazı kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum örnek olarak verilebilir. Kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları ile hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da görülmeye değer yapılardır. Şehrin simgesi ise çifte attır.”

HABER / ZÜLAL KARADEDELİ