UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Bakan Ersoy’un bu açıklamasının ardından Arkeolojinin Altın Çağı Geliyor minvalinde değerlendirmeler yapıldı. Uşak bu anlamda en zengin şehirlerden bir tanesi ve hali hazırda iki yerde arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Akıllara ister istemez bu kazılar da “Altın Çağdan” nasibini alacak mı? sorusu geliyor.
BLAUNDUS’TA KAZI BAŞKANI PROF. DR. BİROL CAN GÖREVİNDEN AYRILDI
Bakanlık kazı başkanlıklarının hazırladığı projelere ödenek sağlayacağını duyurdu. Bu kapsamda görüştüğümüz Blaundus Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Birol Can başkanlıktan ayrıldığını ifade etti. Can, “Ödenek için bakanlığa başvurdunuz mu?” Sorusuna ise ödeneğin başvuru şeklinde çıkmadığını, Bakanlığın buna uhdesinde karar verdiğini söyledi. Bakanlık ise kazı başkanlıkların hazırladığı projelere göre ödenek artırımında bulunabileceğini ifade etmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen kazı projesinde son olarak “Kazı Evi” ve “Karşılama Ünitesi” hizmete alınmıştı. Kültür Turizm Bakanlığına bağlı Tarih Kurumu tarafından da desteklenen 12 ay devam eden kazı statüsündeki ender kazılardan olan Blaundos Kazısının “Arkeolojinin Altın Çağı”ndan nasibini almasının Uşak için büyük bir kazanım olacağı düşünülüyor.
SEBESTE ANTİK KENTİ KAZI ÇALIŞMASI DA PAYINI ALACAK MI?
Uşak’taki diğer bir kazı çalışması ise Sebeste antik Kenti. Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler beldesindeki antik kentte, 44 yıl aranın ardından başlatılan kazı çalışmaları Blaundus’tan farklı olarak Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülüyor.
Kazıya Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç de bilimsel destek veriyor. Roma'nın ilk imparatoru Augustus tarafından kurulan Sebaste Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında son olarak dönemin piskoposluk merkezine ait tahıl ambarı ortaya çıkarılmıştı. Sebeste Antik Kenti Kazı çalışmalarına yapılacak ödenek de merak konusu.