Ekonomi

Uşak’ta hububat fiyatları nasıl belirleniyor?

Uşak Ticaret Borsası tarafından periyodik zamanlarda yayınlanan hububat fiyatlarının gerçeği yansıtmadığı iddia edildi. Borsa Başkanı Mustafa Sezer olaya açıklık getirdi.

Abone Ol

Uşak Ticaret Borsası zahire pazarında alış veriş yapılan ürünlerden derlediği fiyatları periyodik zamanlarda haber bülteni şeklinde yayınlıyor.  Biz de paylaşılan bilgilere gazetemizde ve internet  sitemizde yer veriyoruz. Okuyucularımız tarafından yapılan eleştirilerde  bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığı üreticinin borsa tarafından açıklanan fiyatlara ürünü satamadığı iddia edildi. Bu iddiaları Uşak Ticaret Odası Başkanı Mustafa Sezer’e sorduk.

Sezer konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “ Biz borsada tescil edilen faturaların fiyatlarını  basına veriyoruz. Kaliteye göre fiyatlarda değişiklik görülebilir. Ama 7 lira ile 7,30 lira dediysek o arada buğdayın tonajına göre, işçilik maliyetlerine göre, ne kadar tonaj artarsa kalite o kadar artar, tek tip olur fiyat da ona göre artar. Bunlar önemli parametreler.  Ben her yerde ifade ediyorum başkan hep aynı şeyi söylüyor diyebilirler ama Uşak’taki işletme büyüklüğü 56 dekar parsel büyüklüğü ise 6 dekar.”

“Uşak, yemlik buğdaya yönelmeli”

Uşak’taki arazi boyutlarının ürün kalitesini yakından ilgilendirdiğinin anlatan Sezer; “ Dolasıyla da kalitede yeterli kriterleri yakalamakta zorlanıyoruz. Uşak biraz yemlik buğdaylara yönelebilir,  arazilerin küçüklüğüne bakarsak, bahar yağışlarının da biraz haziran ayına kaydığını hesaba katarsak burada tüccara veya pazara ulaşım sorunlarına bakarsak çünkü miktar küçük olunca pazara ulaşım da optimum seviyede olmuyor. Bunları değerlendirirsek yemlik buğday yada ekmeklik beyaz buğday diye geçer, onlara yönelmesi çiftçinin menfaatine olur. Yemlik buğdayın birim fiyatı düşüktür ama birim metrekaredeki verimi daha fazla olduğu için aynı geliri elde edeceklerdir. Ama makarnalık buğdayda ısrar edildiğinde gönül ister ki yeterli kalite olsun.  Makarnalık buğdaylarda sertlik miktarı yüzde 50’nin altına düştüğünde zaten o buğday yemlik olarak işlem görür.”

HABER / BAYRAM KELEŞ