Genel

Büyükbaş hayvancılığın kurtuluşu bu projede

Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Uğur Türkiye’de ilk defa Uşak’ta gerçekleştirilen ve “Büyükbaş Hayvancılığın Kurtuluşu” dediği proje hakkında konuştu.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Uğur özellikle büyük çaplı işletmelerde yavru ölümünün yüzde 5’in altına düştüğünde Türkiye ‘nin tarihi boyunca ithal hayvana ihtiyaç duymayacağını savundu.

PROJE TEKNOLOJİK GELİŞİMİN SAHAYA YANSIMASI

Uğur büyükbaş hayvancılıkta yavru ölümlerini azaltmak için Türkiye’de ilk defa Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje hakkında bilgiler verdi.

Uğur: “ Bununla alakalı daha önceki il müdürlerimizle başlattığımız şu anki il müdürümüz sağ olsun kendisi de veteriner hekimdir, Serkan Müdürümüzün de destek verdiği altın değerinde kurutulmuş kolostrum sistemi kurduk. Uşak Tarım İl Müdürlüğü adına da bunu patentledik. Bu kolostrumu zaten ülkemizde doğan yavrular ilk 24 saat içerisinde annesinden bu altından daha kıymetli kolostrumu alabilse hastalanma ya da ölme ihtimali çok düşecek. Örnek veriyorum doğum yapmış bir hayvan ama meme dokusundan kolostrum gelmiyorsa il müdürlüğümüzde paketli halde olacak, her paket bir doz olacak şekilde ve bizim önerimiz 2 günde mutlaka 3 paket içmesi. Çünkü annesinin hayatı boyunca geçirdiği bütün hastalıklara karşı savaş tekniklerini içinde bulunduran bir cephane gibi düşünün. Bu da bir teknolojik gelişimin sahaya yansımasıdır.” İfadelerini kullandı

Şu anda kolostrum üretiminin devam ettiğini vurgulan Uğur: “Tarım Bakanımızın ricası üzerine bir 200 paket arkasından bir 200 paket daha diğer illere de gösterilmek amacıyla gönderildi” dedi.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN KURTULUŞU BU PROJEDE

Büyükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilere de seslenen Uğur: “Lütfen özellikle hastalıklardan ari sertifikası olan işletmelerde artan kolostrumlarını il müdürlüğümüze bildirirlerse il müdürlüğümüz gidip kendi ihtiyaçları haricinde kalan kolostrumları alıp paketli hale getirecek. Malı üretmekte problem yok hammaddeyi bulmakta sorun yaşıyoruz. Tarım İl Müdürlüğünün kolostrum ihtiyacı var ve proje ilkler şehri Uşak’ta Türkiye’de ilk defa yapılan bir proje ve bana göre ben 30 yıllık Veteriner Hekimim, 28 Yıllık Klinisyen Veteriner Hekimim, büyükbaş hayvancılığın kurtuluşu bu projede diyorum. Türkiye’de büyükbaş hayvanlarda yavru ölümlerini düşürecek en büyük proje. Zaten yavru ölümlerini yüzde  5’in altına indirirsek ülkede damızlık hayvan sıkıntımız ne ette ne sütte kalmaz .” şeklinde konuştu.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ – DUYGU BEKMEZCİ