Genel

Camiye toplanan paralar, Güneli köyünde krize dönüştü

Uşak Merkez Güneli köyü muhtarı ve HAYKOP Uşak Şube Başkanı Himmet Özdemir, köy camisi adına para isteyenlere itibar edilmemesi konusunda uyardı. Himmet Özdemir, “Cami adına para istiyorlar, evet cami tadilatı yapacağız ama para isteyen kişilerin böyle bir yetkisi yoktur. Bunları dikkate almayınız” dedi.

Abone Ol

Uşak Merkez Güneli köyü muhtarı ve HAYKOP Uşak Şube Başkanı Himmet Özdemir, köy camisi adına para isteyenlere itibar edilmemesi konusunda uyardı. Köy camisi adına para isteyen kişilerin yetkilerinin bulunmadığını ve köylünün kandırılmaması gerektiğini ifade eden Himmet Özdemir, “Güneli köyünden olup da kent merkezinde veya başka şehirlerde yaşayan hemşehrilerimizi uyarmak istiyorum. Köyümüzün sayfasında kendini hala başkan sanan kişiler bir şeyler paylaşıyorlar. Cami adına para istiyorlar, evet cami tadilatı yapacağız ama para isteyen kişilerin böyle bir yetkisi yoktur. Bunları dikkate almayınız. Şayet para ya da malzeme yardım yapacaksanız, köyün imamı veya muhtarına veriniz. Daha önce yaşanan sıkıntılar oldu. Böyle durumlardan muhtar ve imam sorumlu değildir. Diğer sayfadan paylaşan kişilerin hiç yetkisi ve sorumluğu yoktur.”


TÜRKİYE’DE CAMİLERE BAĞIŞ ZAMAN ZAMAN BU TÜR SORUNLARA NEDEN OLUYOR
Türkiye’de camilerin yapımı ve bakım onarımı gibi durumlar zaman zaman sıkıntılara yol açabiliyor. Bu nedenle İl ve İlçe Müftülükleri, bu konuda vatandaşı uyarıyorlar. Cami imamları veya bulundukları mahaldeki yetkilendirilen kişilerin dışındakilere yardım yapılmaması öneriliyor. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Yusuf Kaçar’ın 2020’de yayınlanan makalesinde bu durum şöyle özetleniyor: “Türkiye’de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Özellikle camilerin yapılacağı yer, mimarisi ve sağlamlığı gibi merkezi bir planlama ve organizasyon gerektiren işlerin bunları yöneten kurumca yerine getirilmesi daha uygun olacaktır. Camiler çoğunlukla gönüllü bağışları ile yapılmakta ancak bağışçının istediği yerde ve istediği biçimde yapılmaktadır. Bu da beraberinde estetik, güvenlik ve ihtiyacı karşılama gibi özelliklerin ihmal edilmesine neden olmaktadır. Camilerin tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığınca yönetilecek bir fon tarafından üstlenilmesi bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Yapımı ve Bakımı Fonu kurularak camiler; güzel ve kalıcı eserlere dönüşebilir. Fon bir kamu kurumuna ait olduğu için benzer nitelikteki fonların esas alınması gerekecektir”.