Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uğur Dümen, “Vatandaş, aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin 1/3’ü üzerinde ise aylık 600,08 TL GSS primi ödeyerek; aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin 1/3'ünün altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alabilmektedir. Öğrenciler de ortaöğretim (lise) mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, yükseköğretim mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir” dedi.
TÜİK rakamlarına göre 3 milyon 167 bin işsiz olduğunu, gerçek işsiz sayısının ise 10 milyon 622 bin kişi olduğunu kaydeden Uğur Dümen, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, ev hizmetlerinde çalışan kadınların ve bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaşın prim borcu bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, hiçbir güvencesi olmayan, işsiz milyonlarca kişiye sağlık sigortası borcu için icra takibine başlatmıştır. Hiçbir gelir ve güvencesi olmayan milyonlarca kişiye devlet yardım eli uzatacağına GSS prim borçları için yasal takip başlatıyor. Neresinden bakarsanız bakın vicdansızlıktır” dedi.
“GSS prim borcu bulunan kaç vatandaş bulunmaktadır? SGK’ye toplam borç ne kadardır?” diyen Dümen, şöyle konuştu:
“2024 yılı itibariyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi için başvuran vatandaş sayısı kaçtır? Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içi geliri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç vatandaş GSS borçları nedeniyle yasal takibe alınmıştır? GSS prim borcu bulunan yükseköğretim (üniversite) mezunu kişi sayısı nedir? GSS prim borcu bulunan ortaöğretim (lise) mezunu kişi sayısı nedir? GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır? Hiçbir geliri ve güvencesi olmayan vatandaşlara yasal takip başlatmak vicdansızlık değil midir?”.