Sağlıkta Dönüşüm adı altında sağlıkta uygulamaya konulan neoliberal politikalar ile sağlık temel bir hak olmaktan çıkartılmış, özelleştirme ve ticarileştirme sonucunda ticari bir meta haline getirdiğini ifade eden Uğur Dümen, şöyle konuştu: “Özelleştirilen, bölge bazlı olmaktan çıkartılarak kişi bazlı hizmete indirgenen aile hekimliği sisteminde, 1. basamak aile sağlığı merkezleri aile hekimlerinin sorumluluğuna verilmiş, özellikle büyük kentlerdeki kira ve bina bulma sorunu ile birlikte sağlık hizmeti sunumunda derin sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Kahramanmaraş merkezli büyük depremle yıkılan ASM’lerin hala büyük çoğunluğunda konteynerde hizmet verilmeye devam edildiği gerçeği sorunun büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Halk sağlığının en önemli göstergelerinden biri olan, bin canlı doğumdaki bir yaş altı bebek ölüm oranı ile ifade edilen bebek ölüm hızı 2024 yılında, AB ve OECD ülkelerinin kat kat üzerinde, bin canlı doğumda 10 olarak bildirilmektedir.”
UŞAK’TA RANDEVU SORUNU BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEDİ
Uşak’taki en büyük sorunun hastane randevusu olduğunu belirten Uğur Dümen, şöyle konuştu: 
“Uşak’ta uzunca bir süredir devam eden randevu sorunu var. Hastaneye gidenler MR ve tomografi gibi alanlarda 6-7 ay sonrasına randevu alıyor. Muayene randevuları ise uzman bir hekim olduğunda birkaç hafta sonrasına sarkabiliyor. Bu konuda defalarca konuyu gündeme taşıdık. Fakat her hangi bir somut sonuç çıkmadı. Uşaklı vatandaşın hastanede randevu çilesi bir türlü son bulmuyor. Vatandaşımız uzman hekime gidemediği için çözümü acil servislerde veya başka hastanelerde aramaya başlamışlar. Kanser hastalarımızın en yakın gittiği kentler Kütahya ve Afyonkarahisar… Burada da beklenen hizmeti almakta güçlük çekiyorlar. Sağlıkta yeni binalar yapmakla sorunları çözeceğini sanan iktidar, yetişmiş insana değer vermediği için bugün yaşanan tablo ortaya çıkıyor. Bizim iktidarımız döneminde bu sorunlar çözüm bulacaktır. Sağlıkta kalıcı ve kaliteli çözümler ancak ve ancak CHP iktidarıyla mümkündür” dedi.

Gıda fiyatlarının son yıllarda sürekli bir artış gösterdiğini kaydeden Dümen, şöyle konuştu: “2024 yılında Türkiye’de gıda enflasyonunun yüzde 60’ı aşarak, temel gıdaların, özellikle et ve süt ürünlerinin, geniş kesimler tarafından erişilemez hale geldiği gözlemlenmiştir. Bu ekonomik zorluklar, özellikle düşük gelirli bireyler arasında beslenme yetersizliği ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çocuklarda gelişme geriliği ve bodurluk yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Hatay bölgesinde yapılan bir araştırmada 5 yaş altı çocuklarda gözlenen bodurluk oran yüzde 6.2, 0-2 yaş arasında yaklaşık yüzde 11 olarak tespit edilmiştir. Halk Sağlığı Haftası’nın toplumun sağlık okuryazarlığını artırmak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak için bir fırsat olması gerekirken, AKP’nin uyguladığı neoliberal politikalar, halkın sağlık sorunlarını derinleştirmekte, sağlık hizmetlerini de içinden çıkılmaz hale getirmektedir.”

Muhabir: RAMAZAN GÜNER