UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Emekli Edebiyat Öğretmeni Hüseyin Yalçın, 35 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldu. Uzun yıllardır yazarlık yapan Yalçın’ın 8 kitabı bulunuyor. Kitaplarının bazıları 6 bazıları ise 8’er kez baskı yaptı.
Bu kitaplar arasında tarihi içerikli olanlar özellikle dikkat çekiyor. Örneğin, "Uşak Yöresi Kurtuluş Savaşı Hatıraları" adlı eseri, belgesel niteliğinde ve Uşak'ın kurtuluş savaşı hatıralarını anlatıyor. "Çılgın Türkler"in Uşak versiyonu olarak nitelendirilen bu kitap, 6 baskı yaptı. Ayrıca "Uşaklı Çanakkale Gazileri ve Şehitleri" kitabı da 2 kez basıldı ve Uşak'taki ilk kitap olma özelliğini taşıyor.
Yalçın'ın diğer bir eseri ise, Banazlı Gazi Baba'nın hatıralarını içeriyor. Bu kitap, 10 yıl boyunca savaşmış bir gazinin gerçek yaşam öyküsünü aktarıyor. Gazinin oğlu olan Hulusi Barlay, babasının anılarını kasete almış ve bu bilgileri bir defter haline getirmiş. Bu defterin kendisine kitap olarak yazılması için hediye edildiğini ifade Yalçın konuya ilişkin olarak şunları söyledi; “Çoğu kişinin geçmişte yakınları vardır gazi olmuştur ama anıları böyle derleyip bir defter haline getirmemişler bunu ben sadece Hulusi ağabeyde gördüm. Gerçekten bilgiler çok güzel, düşünebiliyor musunuz? Gazimiz Balkan Harbine giriyor, esir düşüyor, orada Bulgarlar her türlü işkenceyi yapmış, küflü kazanlarda çorba yapıp içirmişler, koşturmuşlar geride kalanları kılıçtan geçirmişler, susayıp Arda Nehrinde su içenlerin kafalarını kesmişler. Neticede gazimiz kurtulmuş. Sonrasında Irak Cephesine gidiyor, oradan Çanakkale Cephesine geçiyorlar. Çanakkale’de gazi oluyor, daha sonra doğu cephesine gidiyor. Neticede Kuva-ı Milliyeye katılıyor. Kuva-ı Milliyede bir vatan haininin yüzünden Paşacık Köyü yakınlarında 300 kişi Yunanlılara esir düşüyorlar. İzmir’e götürüyorlar, orada angarya işlerde çalıştırıyorlar. Kurtuluş savaşında buradan da kurtulan gazimiz Banaz’a geri dönüyor.”
Kitabını dönemin Uşak Valisi Kayhan Kavas’a hediye eden Yalçın, Kavas’ın bundan etkilenerek Gazi Baba’nın mezarını şehitlik haline getirdiğini ifade etti.
Ayrıca, Yalçın'ın 2 şiir kitabı da 3 kez basıldı. "Asla Vaz Geçme" isimli hikaye kitabı da eserleri arasında yer alıyor.
Yalçın, yeni kitaplarını basma konusunda maddi sıkıntılar yaşadığını belirtiyor. Özellikle, "Uşak Yöresi Kurtuluş Savaşı Hatıraları" adlı eserinin basılmasının ihtiyaç olduğunu ancak maliyetin yüksek olması sebebiyle zorlandığını ifade ediyor. Ancak, ortamın daha uygun hale gelmesi durumunda yeni eserlerinin çıkabileceğine inanıyor.