Büyük üreticilerin anlaştığı ve çiğ süt alımlarında fiyatların 1 lira aşağı çekileceği yönündeki haberleri değerlendiren Yılmaz piyasanın şu anda üretilen sütü çekmediğini ve talepte bir daralma söz konusu olduğunu söyledi.  İhracatın da yeterli düzeyde olmadığının altını çizen Yılmaz: “ Dolayısıyla Tarım Bakanlığı buna müdahale edecek ve piyasadaki sütü firmalara aldırarak süt tozu yaptıracak ki süt fiyatları düşmesin sonra bu süt tozunu bir şekilde değerlendirecek.   Yoksa firmalar ellerindeki sütü satamayınca fiyat düşürüyor bu da ister istemez üreticiye yansıyor , üreticinin girdi fiyatları düşmüyor ki..  Üretimin artması da söz konusu değil. Bu durum ekonomik krizden kaynaklanıyor. Bu sezon dondurması, ayranı, yoğurdu, turisti olan bir sezon… Türkiye süt mamullerinde dünya piyasasıyla rekabet edemiyor döviz kurunun düşük olması sebebiyle, dolayısıyla firmaların ellerinde mal kalıyor sebep bu.” Şeklinde konuşu. 

Whatsapp Image 2024 07 26 At 12.57.37
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen hayvancıkta yeni destekleme modelini de değerlendiren Yılmaz desteklemelerin genel itibariyle iyi olduğunu söyledi. Düzenlemede bazı eksikliklerin olduğunu ifade eden Yılmaz D sınıfı işletmelerin birden fazla kategoriye ayrılmasını eleştirdi. Uşak’taki işletmelerin bir çoğunun D sınıfı işletme olduğunu hatırlatan Yılmaz: “A,B,C sınıfındaki destelerin D sınıfına verilmemesi bir eksiklik.  Genç çiftçiye destek ayrı, ıslah yapandan ayrı, kooperatif üyesi olana ayrı ama ıslah çalışmaları yapamayan, işletmelerini tam teşekküllü hale getiremeyen yetiştiriciler desteklemelerden daha az faydalanıyor.  Bence bütün sınıflara ayırmadan destekleme yapılması hatta küçük ölçekli işletmelerin daha fazla desteklenmesi gerekirdi.” Dedi. 
SÜT TOPLAYAN FİRMALAR ZOR DURUMDA KALDI

Whatsapp Image 2024 07 26 At 12.57.37 (2)
Ulusal Süt Konseyi 15 Nisan 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında aldığı kararla 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 14,65 TL olarak belirlenmişti.  Ancak piyasalardaki kötü durum öne sürülerek çiğ süt alıp işleyen belli başlı firmalar kendi aralarında anlaşarak bu fiyatın1 lira aşağıya çekti. Bu durum başta yetiştiriciler olmak üzere süt toplayan firmaları da zor durumda bıraktı. 

Whatsapp Image 2024 07 26 At 12.57.37 (1)

Whatsapp Image 2024 07 26 At 12.57.38
 

Muhabir: HALİL ASLAN