KÜLTÜR-SANAT

Diorama Müzesi Uşak’ın Yakın Tarihine Tanıklık Ediyor

Atapark’ta bulunan ve Uşak’ın simge yapılarından biri olan Atakule Uşak Belediyesi tarafından 1 Eylül 2022 yılında diorama müzesine dönüştürüldü. Açılışından kısa bir süre geçmesine rağmen 20 binden fazla kişinin ziyaret ettiği müze Uşak’ın yakın tarihine tanıklık ediyor.

Abone Ol

Müze görevlisi Ömer Aşçı müzenin oldukça ilgi gördüğünü vurguladı. Aşçı, müzede yer alan fotoğrafların ve resimlerin ve hikayelerini şu şekilde anlattı: “Müzemizin giriş kısmında hemen ilk katta 19 Mayıs 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanımla evliliğini takip günlerde yaptığı Uşak ziyaretine ait bir tablo yer almakta. Tablolarımız yüksek gerçeklik oranında tasarlanmış tablolar, her tablonun yanında da bir bilgi levhası bulunuyor. Ara katlarda Kuvayı Milliye döneminin başlangıç dönemlerine ait fotoğraflara yer verildi,  Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a çıkışını anlatan bir illüstrasyon bulunuyor.”


Müzede asansör de bulunduğunu hatırlatan Aşçı isteyenlerin yukarıdan aşağıya doğru da müzeyi gezebileceğinin altını çizdi. Aşçı 1. Katta bulunan fotoğraf ve balmumu heykel hakkında şunları söyledi; “ İlk katta yer alan tablomuz 1 Ağustos 1922 günü Mustafa Kemal Paşanın Uşak cephesini ziyaretini canlandırıyor. 40’a yakın mebus ile Uşak’a gelmiş, Uşak’taki askerlerin vaziyetlerini denetlemiş, o gün Uşak Müftüsü olan Ali Rıza Bodur Beyefendi bu guruba eşlik etmektedir.  Ali Rıza Bodur Beyefendinin hemen yanında Orgeneral Fevzi Çakmak yer  almakta. Uşak cephesi askerleri o gün için Yazıçayırı denilen bir bölgede  konaklıyorlar, Yazıçayırı günümüzde eski devlet hastanesi olarak bilinen bölge. 


İBRAHİM KAZIM TAHTAKILIÇ KİMDİR?


Sadece Uşak için değil Kuva-yı Milliye’nin genelini için çok önemli bir insan olan İbrahim Kazım Tahtakılıç Fatih Medresesinde yüksek öğrenim görmüş Bozkuş köyünde yetişmiş Paşaoğulları denilen bir ailenin ferdi. O dönem için Fatih Medresesinde eğitim gördükten sonra İttihat ve Terakki’ye katılmış ve Osmanlı’nın o kötü günlerinde memleketin menfaatine çalışmış önemli bir isim. Kuva-yı Milliye döneminde de Alaşehir Kongresinin başkanlığını yapmış, Balıkesir Kongresi 2. Başkanı olarak görev yapmış ve Kuva-yı Seyyare döneminin yani düzenli ordu öncesindeki Kuva-yı Milliye birliklerinin ibate ve iaşe komisyon başkanlığını yapmış çok önemli bir isim. Köy köy dolaşmış, köylüleri ikna etmiş, köylülerden yardım toplamış , ayni ve nakdi yardımlarla Kuva-yı Milliyeyi ayakta tutmaya çalışmış çok önemli biridir.”
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ