İzmir Valisi Süleyman Elban, Fuar İzmir'de düzenlenen organizasyonun açılışında, doğal taş sektöründe büyük bir rekabet bulunduğunu belirtti.
Rekabette öne çıkmanın kuralının maliyeti düşürmek ve katma değerli ürünler üretmek olduğunu vurgulayan Elban, "Gerek doğal olmayan taşlar, gerekse diğer kaplama ve diğer malzemeler bu sektörü inanılmaz tehdit ediyor. Çünkü hem ucuz, hem uygulaması kolay hem de tasarım açısından çok cazip görünüyor. Dolayısıyla bu sektörde taşın cazibesini artıracak bilimsel, tasarımsal ve diğer konularda da çok ciddi çalışma yapılırsa, sektör kendisini tehdit eden diğer rakip sektörler karşısında güçlü kalabilecektir." dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da İzmir'in tarihsel olarak ticaret ve fuarlar kenti olduğunu kaydederek, bu yönünü geliştirmek için çok çaba harcayacaklarını anlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin ise doğal taş işletmeciliğinin Anadolu'da antik dönemlerden beri kesintisiz olarak gerçekleştirildiğini söyledi.
Fuarın sektör temsilcilerinin uluslararası yatırımcılarla bir araya gelmeleri, güncel üretim ve gelişen teknolojilere ilişkin bilgi aktarımlarıyla yeni pazar oluşumları açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Narin, Türkiye'nin dünyadaki doğal taş rezervi, üretimi ve ihracatında söz sahibi ülkeler arasında yer aldığını aktardı.
Narin, doğal taş konulu maden ruhsat sayısının 4 bin 284 olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aslında doğal taş madenciliği, madenciliğin Türkiye'deki imajı açısından çok büyük sorumluluk üstlenmekte. Sahip olunan tüm ruhsatların 3'de biri bu alanda. Dolayısıyla madenciliğin imajını sağlamlaştırmak, iyi yönde göstermek için madenlerimizi çok verimli üretmeye, kullanmaya, değerlendirmeye önem vermemiz gerekiyor."
- Fuarda 1014 firma yerini aldı
Doğal taş sektörünün dünyadaki önemli fuarları arasında gösterilen organizasyonda 1014 firma yerini aldı.
Blok mermer alanında farklı türlerde 1500'e yakın blok doğal taş sergilenecek.
Marble İzmir'de üç farklı alım heyeti programı düzenlenecek. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak belirlenen Birleşik Krallık, Güney Kore, Fransa, İtalya, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt ve Azerbaycan'dan sektör profesyoneli ağırlanacak.
Fuar kapsamında doğal taş ihracatının tasarım ve mimariyle desteklenerek katma değeri yüksek ürünlerle artması ve Türk doğal taşının pazarda yenilikçi yüzünün ortaya konulması amacıyla doğal taş tasarım yarışması yapılacak.
Fuar 20 Nisan'da sona erecek.