UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Şikayetvar internet sitesi tarafından paylaşılan bilgilere göre 2023 yılında dolandırıcılık vakaları 2023 yılında hızlı bir artış gösterdi. Platform, Türkiye’de yıl içerisinde en çok karşılaşılan dolandırıcılık vakaları şu şekilde sıralandı: Finans kuruluşları adıyla dolandırıcılık, iş bulma vaadiyle dolandırıcılık, e-ticaret marka taklidiyle dolandırıcılık, devlet kurumları ve STK’lar adıyla dolandırıcılık, siteleri adıyla dolandırıcılık, araç kiralama markaları adıyla dolandırıcılık ve burs vaadiyle dolandırıcılık.

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARINA DİKKAT !

Sanction Scanner’ın (Regülasyon Teknolojileri (RegTech) alanında suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanını önlemeye yönelik yapay zeka destekli çözümler sağlayan bir teknoloji şirketidir) yayımladığı raporda Sosyal Medya Dolandırıcılığına dikkat çekildi.

Raporda sosyal medya aracılığıyla insanların nasıl dolandırıldığı şu şekilde anlatıldı : “Hesaplarınızın kontrolünü ele geçirebilir, sosyal medyada sizmiş gibi görünebilir, takipçilerinize oltalama saldırıları düzenleyebilir ve hatta yeterli PII'niz varsa mali tablolarınıza da erişebilir.

Sosyal medyada başlayan dolandırıcılıklar genellikle kredi kartı dolandırıcılığı, APP dolandırıcılığı (authorized push payment fraud), para karıştırma veya hesap ele geçirme gibi farklı türde hırsızlık veya kimlik hırsızlığına neden olur. Tipik olarak, dolandırıcılar sahte sosyal medya hesapları aracılığıyla arkadaşlık istekleri gönderir. Bunun ardından, spam mesajlarını ve URL'lerini oltalama ile veya "güvenilir" bir hikaye olarak ve "arkadaşları" kendilerine doğrudan ve isteyerek para göndermelerini sağlamak için kullanırlar.”

Raporda dolandırıcıların kullandığı diğer yaygın yöntemler şu şekilde sıralandı;

- Polis, avukat, banka memuru gibi sahte kimlikler kullanarak mağduru “güçlü” bir nedenle para göndermesi gerektiğine ikna ederler.

- Kötü amaçlı yazılım bağlantıları gönderirler.

- Kartınızı veya kişisel bilgilerinizi kopyalamak için sahte mağazalara bağlantılar gönderirler.

- Bilgi toplamak vb. için anketler kullanırlar.

- Başkalarına onlarla yaptığınız konuşmaları anlatmanızı engellemek için konuşmanızın özel ve gizli olduğuna inanmanızı sağlamaya çalışırlar.

- Anlattıkları hikayelerde borsa, ekonomi ve teknolojinin anlaşılması zor olan ve günlük hayatta karşılaşmadığımız teknik terimlerini kullanarak sizi etkilemeye çalışırlar.

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Ünal