Whatsapp Image 2024 07 05 At 12.34.54Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından hazırlanan Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak İllerinin (TR33 Bölgesi) sosyokültürel, sosyoekonomik ve sağlık durumunu ortaya koyan Eylül 2023 dönemine ait istatistikleri açıkladı.

Yayınlanan sunumda ölüm nedeni istatistiklerine de yer verildi. Buna göre dolaşım sistemi hastalıkları Uşak’ta ilk sıradaki yerini korudu.

Yayınlanan istatistiklere göre ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi hastalıkları Türkiye genelinde de yine ilk sırayı aldı. Türkiye’de 2019 yılında meydana gelen ölümlerin yüzde 36,8’ne dolaşım sistemi hastalıkları neden olurken 2022 yılında bu rakam yüzde 35,’e düştü ancak dolaşım sistemi hastalıkları en ölümcül hastalık olmaya devam etti. Uşak’ta da 2023 yılında ilk sırayı yine dolaşım sistemi hastalıkları aldı. Türkiye genelinde bu nedenle yaşanan ölümlerin oranı 2023 yılında yüzde 33,4 olurken Uşak’ta bu oran yüzde 36,7 olarak gerçekleşti.

KANSER KAYNAKLI ÖLÜMLERDE DÜŞÜŞ GÖZLENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından yayınlanan ölüm nedenleri arasına kanser hastalığı (iyi huylu ve kötü huylu tümörler) Türkiye’de ve Uşak’ta ikinci sırada yer aldı ancak geçen yıl  Türkiye’de ve Uşak’ta az da olsa bir azalma görüldü. Türkiye genelinde bu oran 2019 yılında yüzde 18,4 iken 2023 yılında yüzde 15 e düştü. Uşak’ta ise kanser nedenli ölüm oranları 2019 yılında yüzde 14,9 iken 2023 yılında yüzde 14,8’e geriledi

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Dolaşım sistemi hastalıkları, kalp, kan basıncı, atar, toplar ve kılcal damarlar gibi dolaşım sistemi ile alakalı yapılarda görülen hastalıklardır. Dolaşım, tüm vücuttaki hücrelerin oksijenini ve beslenmesini etkilediğinden bu sistemde görülen hastalıklar tüm vücudu etkileyen hayati hastalıklardır.

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?

Dolaşım sistemi hastalıklarının çeşidine göre farklı belirti ve bulgular görülür. Belirtiler arasında en çok görülen göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük, uyuşma, soluk bir cilt, soğuk bir ten, çarpıntı ve ödem yer alır. Bazı durumlarda hemoptizi adı verilen kanlı balgam, senkop yani geçici bilinç kaybı ve ateş durumu görülebilir. En önemli ayırt edici belirti, angina pektoris yani kalp kasının iskemisi sonucu oluşan göğüs ağrısıdır. Göğüste ağrı hissedildiğinde ve nefes darlığı olduğunda ciddi kalp rahatsızlıklarından kaynaklanabileceği için doktora başvurulmalıdır.

DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sağlıklı bir dolaşım sistemi için ilk olarak sağlıklı beslenmek gerekir. Üç beyaz olarak anılan tuz, şeker ve undan uzak durulması önerilir. Doymuş yağlar olan hayvansal yağlar ve katı yağlardan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, tahıllar, baklagiller, sebze ve meyveler gibi vitamin ve mineral değeri yüksek besinler tüketmek gerekir. Kalp damar sağlığı için bir diğer önemli konu yeterli egzersiz yapmaktır. Haftada en az 3-4 gün egzersiz yaparak kondisyonu arttırmak, dolaşım sistemi sağlığına katkı sağlar. Ayrıca kiloya dikkat etmek, diş eti sağlığına önem vermek, düzenli uyku uyumak ve stresten uzak durmak, kalp damar sağlığı için yararlıdır. Dolaşım sistemi sağlığınızdan endişe ediyorsanız ihmal etmeden doktorunuza başvurup gerekli önlemleri alınız. (Kaynak : https://www.florence.com.tr/dolasim-sistemi-hastaliklari)

Muhabir: BAYRAM ALİ KELEŞ