CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen, yem fiyatlarına son gelen zamlar nedeniyle hem üreticiyi hem de tüketiciyi kötü günlerin beklediğini ifade etti. CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen, son dönemde yem fiyatlarına yapılan zamlar ve hayvancılık sektöründe artan maliyetler nedeniyle üreticinin zor günler yaşadığını kaydetti.  
“Son aylarda süt ve besi yemine gelen ciddi zamlar, yem maliyetlerinin üretici üzerindeki baskısını artırmış durumda” diyen Dümen, şöyle devam etti: “Son iki ay içerisinde süt yemine dört kez zam yapılırken, yalnızca son bir hafta içinde ortalama 30 TL artış yaşandı. Örneğin, süt yemi fiyatları 537 TL’den 567 TL’ye çıkarken, bazı çeşitlerde bu artış 620 TL’ye kadar ulaştı. Besi yemi de aynı şekilde fiyat artışından nasibini aldı ve 502 TL’den 518 TL’ye yükseldi. Bu zamlar, hayvancılıkla uğraşan küçük ve orta ölçekli üreticileri ciddi bir krizle karşı karşıya bıraktı. Hayvanların kapalı ortama alınmasıyla birlikte yem ve kepek gibi temel ihtiyaçlara olan bağımlılık artarken, sürekli yükselen maliyetler üreticinin belini büküyor. Bu durum, özellikle sonbahar ve kış aylarında daha da derinleşiyor. Üreticiler, hayvanlarını besleyebilmek için yüksek fiyatlı yemi almak zorunda kalırken, birçok üretici artan maliyetlerden dolayı yem kullanımını minimuma indirmeye çalışıyor. Ancak bu, uzun vadede hayvancılık sektöründe büyük bir üretim krizine yol açabilir."
Üreticilerin bu süreçte desteklenmemesi halinde yerli üretimin sekteye uğrayacağını, gıda güvenliği açısından da tehlikeli bir noktaya gelineceğini belirten Uğur Dümen, “Yem fiyatlarına gelen artış, hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın yaşamını zorlaştırıyor. Kış aylarına girerken, üreticilerin kapalı ortamlara çekilen hayvanlarını besleyebilmesi için devletin ciddi bir destek paketi açıklaması gerekiyor. Bu, yalnızca üreticilerimizin değil, tüm Türkiye’nin gıda güvenliğini ilgilendiren bir sorundur. Üretimi devam ettirmek, yerli ve milli tarım politikalarını güçlendirmek adına acil önlemler alınmalıdır” diye konuştu.  
Bu yıl buğday üreticisinin perişan olduğunu kaydeden Dümen, şöyle dedi: “dana’dan Trakya’ya kadar, hele hele İç Anadolu’da, Ege’nin önemli bir kısmında buğday tarımı yapılıyor. Geçen sene buğday 8 lira 25 kuruştu. Geçen seneden bu seneye hepiniz biliyorsunuz, bütün girdiler yüzde 100 arttı. Mazot arttı, gübre arttı. Biçer-döverin dönümüne geçen sene ne veriyorsan bu sene iki katını veriyorsun. Yine parayı beğenmiyorlar. Ama buğday fiyatı sadece yüzde 12 arttı. 8 lira 25 kuruşluk buğdayı 9 lira 25 kuruş yaptılar. Maalesef böyle olunca, 11 lira maliyeti olan buğday 9 lira 25 kuruştan satılmak zorunda olunca buğday üreticisi perişan oldu.” 

Muhabir: ZÜLAL KARADEDELİ