Selver ve Gürdal, çalışmalarını Ege Üniversitesi Teknoparkı'nda kurdukları Limbustem şirketi bünyesinde sürdürüyor.

Geliştirdikleri yeni yöntemle, geleneksel yöntemde alınan dokunun onda biri büyüklüğünde, yalnızca 1 milimetrelik küçük bir doku örneği alarak, bu parçayı laboratuvarda çoğaltıp hastaya naklettiklerini belirten Selver, "Bu tedavinin başarısı yaklaşık yüzde 80 düzeyinde. Yöntemin en önemli avantajı ise sağlam gözün riske atılmamasıdır." dedi.

A A 20250214 37056015 37056013 E G E U N I V E R S I T E S I B I L I M I N S A N L A R I N A U F U K A V R U P A P R O G R A M I N D A N D E S T E K

Türkiye'de ortalama her yıl 500 civarında kişinin limbal kök hücre yetmezliği sorunu yaşayıp görme yetisini kaybettiğini belirten Selver, şunları kaydetti:

"Hastalığın tedavisi için kaybedilen kök hücrelerin yerine konması hayati önem taşımaktadır. Bu noktada, en güncel ve umut vadeden tedavi yöntemi olarak kök hücre uygulamaları öne çıkmaktadır. Bu alanda uzun yıllardır, ağırlıklı olarak TÜBİTAK destekli araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Amacımız, kliniğimizde çözüm bulmakta zorlandığımız, özellikle genç ve üretken nüfusumuzu etkileyen bu hastalığa etkin bir tedavi yöntemi geliştirmektir. Bu sayede, vatandaşlarımızın topluma yeniden kazandırılması ve iş gücü kaybının en aza indirilmesi hedeflenmektedir."

Selver, Dr. Gürdal ile birlikte çalışarak geliştirdikleri limbal kök hücre tedavisinin iyileştirilmesi için TÜBİTAK destekli Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Women TechEU'dan destek almaya hak kazandığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA