Ekonomi

En Yüksek Artış Yine Veteriner Harcamalarında Gerçekleşti

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 33,25 arttı, aylık yüzde 1,39 arttı.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos 2024 dönemine ait Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre her zaman olduğu gibi yine veteriner harcamaları en yüksek artış gösteren parametre oldu.

Tarım-GFE'de (2020=100), 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,39 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,15 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 0,99 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,75 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 30,90 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 48,51 artış gerçekleşti.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %74,09 artış ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %4,62 artış ile tohum ve dikim materyali oldu.

Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür  Uğur TÜİK tarafından paylaşılan istatistikte sadece veterinerlik hizmetlerinden bahsedilmesi halinde bu verilerin hatalı olduğunu öne sürmüş, verilerin neden hatalı olduğunu oda olarak belirledikleri alt sınır ücret tarifeleri üzerinden anlatmıştı.

VETERİNERLER ÇOK ZAM YAPMADI

Normalde senede bir sefer tarife çıkardıklarını ancak 2023 yılının 6’ncı ayında revizyon yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Uğur 2023 ve 2024 yılı tarifelerini karşılaştırarak açıklamasına devam etmişti: “Doktorların muayene ücreti neyse, Avukatların danışman ücreti neyse bizim de hekimliğimizin bize vermiş olduğu kazançlarımızı belgelediğimiz ve bunun altına inmeyin diye tavsiyede bulunduğumuz ücret tarifelerimiz. Bu tarifelere bakarsak 31 Aralıkta muayene ücreti 400 liraymış biz bunu 600 lira yapmışız, 31 Aralıkta büyük baş suni tohumlama 300 liraymış  500 lira yapmışız. Kedi, köpek aşılarında kuduz 350 liraymış 500 lira yapmışız. Karma dediğimiz aşı 450 liraymış 750 lira yapmışız. Yani burada tamamına yakınında yüzde 50’ye yakın bir artış yapmışız.” Şeklinde konuşmuştu.

İLAÇLARDA ÇOK FAZLA ZAM VAR

Uğur veterinerlik ücretlerine ilaçlar dahil ediliyorsa artışın daha fazla olmasın gerektiğine vurgu yapmış ve şu  ifadeleri kullanmıştı: “Çünkü ilaç fiyatlarında 6 kat, 7 kat, bazı ilaçlarda 10 kata varan artışlar oldu. Herkesin ağzında olan isim vermeyeceğim bir A, D, E vitamini vardır, bu ürün geçen yıl üreticiye 80 liraya, 100 liraya satılıyordu, şu anda veteriner kliniğine maliyeti 248 lira idi yüzde 30 zam aldılar ve 300-350 lira gibi bir rakamlara ulaştı. Aslına bakarsanız şu an hiçbir veteriner hekim arkadaşımız üreticiye destek olmak için  etiket fiyatından ilaç vermiyorlar. Diğer sektörlerdeki bireysel mesleki kazançlar 8-10 kat artmasına rağmen bizimkileri ben belgelerle ispatlıyorum, altında hepimizin imzası var, biz yüzde 50 artış yapmışız. Veteriner hekimler hayvancılık ayakta kalsın diye gelirlerinden vazgeçiyorlar”