Genel

Enderun Usulü Kulakların ve Gönüllerin Pasını Siliyor

Uşak Üniversitesi Camiinde Enderun Usulü ile teravih namazı kılındı. Özellikle kız öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği namazda müezzinler ve imam sesleri ve makamlarıyla kulakların ve gönüllerin pasını sildi.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Teravih namazının ardından konuşan Uşak İl Müftüsü Burhan Çakır camide ilk defa teravih namazları kılındığı ve   bir takım eksiklerinden dolayı biraz soğuk olduğunu söyledi. Bu eksiklikleri en kısa zamanda gidereceklerinin altını çizen Müftü Çakır Ramazan ayına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “ Rahmet, bereket ayı. Peygamber Efendimiz Ramazan ayının ilk gecesinde Cenab-ı Allah rahmet nazarıyla yer yüzüne tecelli eder, rahmet meleklerini yeryüzüne indirir buyuruyorlar, o yüzden biz elimizden geldiği kadar bu Ramazan ayında sevaplarımızı artırmaya, günahlarımızdan tövbe istiğfar edip günahlarımızı affettirmeye çalışacağız inşallah. Çünkü Peygamber Efendimiz Ramazan ayını tarif ederken başlangıcı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş diye buyuruyor. İnşallah Ramazan’ın sonuna kadar camiyi, cemaati terk etmeyelim, kendimizi affettirecek şekilde ibadetlerimize devam edelim” 


Uşak Müftülüğü görevlileri  Ramazan ayı boyunca Uşak’ta bazı camilerde Enderun usulü ile teravih namazı kıldırmaya devam edecek. Ramazan’ın kalan bölümünden Enderun usulü ile teravih kılınacak camiler şu şekilde;
23 Mart 2024 Cumartesi    : Mutaf Camii
24 Mart 2024 Pazar        : İlyaslı Köyü Camii
25 Mart 2024 Pazartesi        : Prof. Dr. Talat Koçyiğit Camii
26 Mart 2024 Salı        : Karakıran Camii
30 Mart 2024 Cumartesi    : Şekerevleri Camii
01 Nisan 2024 Pazartesi    : Hz. Ebubekir Camii
02 Nisan 2024 Salı        : Kadir Camii
03 Nisan 2024 Çarşamba    : Akşemseddin Camii
05 Nisan 2024 Cuma        : Ulu Camii
07 Nisan 2024 Pazar        : Dikilitaş Camii
08 Nisan 2024 Pazartesi    : Fatih Ünal Camii

ENDERUN USULÜ TERAVİH NEDİR, NASIL KILINIR?


1831 yılının Ramazan ayında, Sultan 2. Mahmut’un da katıldığı, müezzinliğini Türk musikisinin önemli ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi’nin kıldırdığı teravih, Enderun usulünün ilk örneği olarak gösteriliyor.


Enderun usulünde imam genelde teravih namazını  4’er rekat kıldırıyor. Müezzin ya da müezzinlerden oluşan bir grup her dört rekatın namazın arasında 1-2 kıtayı aşmayacak şeklide ilahiler okuyor. İmam devam eden rekatlarda Fatiha suresini, akabinde okuduğu ayetleri, sureleri ve tekbirleri  bu okunan ilahinin makamında icra eder. Buna aynı zamanda halk arasında  Cumhur Müezzinliği de denir. 
Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musikisinin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.