Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan da yarışmaya katılım sağladı. Yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye ise 3 bin lira ödül verildi. 
Özgün ırk özelliklerine sahip olan ancak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Eşme koyunu için 2007 yılında TÜBİTAK desteğiyle Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca liderliğindeki ekip tarafından ıslah çalışması başlatıldı.


Yaklaşık 3 yıl süren çalışmayla oluşturulan elit sürüler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Halk Elinde Islah Projesi" kapsamında yetiştiricilere teslim edildi.
Yapısı itibarıyla Türkiye'deki hiçbir koyun grubuna dahil edilemeyen Eşme koyunu, 5 Aralık 2020'de bölgeye özgü yerel ırk olarak tescillendi.


Başta Uşak ili Eşme ilçesi olmak üzere Uşak iline ait diğer ilçelerde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılıyor.
EŞME KOYUNUN ÖZELLİKLERİ
Et üretimi ve kalitesi bakımından ön plana çıkmasının yanında döl verimi de göz ardı edilmeyecek düzeydedir. Vücut tamamen beyaz renkli tüylerle kaplıdır. İnce kuyrukludur. Erkeklerin tamamı spiral boynuzludur. Dişiler genelde boynuzsuzdur. Orta büyüklükte kulak yapısına sahiptir. Diğer yerli ırklarımıza benzer baş yapısına  sahiptir.


IRKA ÖZGÜ AYIRICI ÖZELLİKLER:
Doğuran koyun başına kuzu verimi 1.42, ergin dişilerde canlı ağırlık 55-60 kg, erkekler-de 65-70 kg’dır. Ortalama doğum ağırlığı 3,5-4,0 kg, sütten kesimde canlı ağırlık 25-30 kg’dır.


YETİŞTİRME KOŞULLARI:
Yetiştiricilik yerleşik aile işletmeleri şeklinde yapılmaktadır. Hayvanlar yaz ve kış aylarında kapalı barınaklarda barındırılmaktadır. Kışın meraya ek olarak ek besleme uygulanmaktadır. Yazın ise hayvanlar tamamen merada otlatılmakta ve ek besleme yapılmamaktadır. (Haber Kaynakları: Anadolu Ajansı / Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği)
HABER / HALİL ASLAN
 

Editör: Mevre Kaya