Filmin çekilirken Çınarcık Köyü azalarında biri olan Bayram Sargın film çalışmalarını izlemeye gelenlerden köy giderleri için para topladıklarını söyledi. Kendisinin de film ekibiyle birlikte çalıştığını anlatan Sargın yaşadığı bir anısını şu şekilde paylaştı: “Temeli kazdılar bize kerpiç lazım dediler. Bizim Akçeşme dediğimiz bir yerde kerpiçlik vardı oraya kerpiç kesmeye gitti. Ben iki amale buldum. Onlar çamuru getiriyor ben kerpiç kesiyorum. Kerpiçleri döşedik, kerpiçler orada kurudu. Aradan 5-10 gün geçti. Bunlar kamerayla birlikte oraya gittiler, benim kerpiçleri toprak ettiler, kazmayı aldılar, parçaladılar. Bende vay benim emeklerim vay dedim. Bunların böyle yapacaklarını bileydim bu kerpice hiç emek çekmezdim dedim. Bana 4’er liradan 8 lira verdiler, 2’şer lira da onlara verdiler.”
FİLME ADINI VEREN YILAN UŞAK’TAN GİTMİŞ
O zamanlarda küçükbaş hayvancılıkla uğraştığı için filmin tamamında görev alamadığını aktaran Sargın filmde kullanılan yılanın nereden bulunduğunu ise şu şekilde anlattı: “ Bizim Uşak Dikilitaş Mahallesinde Hüseyin Ağa isimli bir arkadaş vardı, Çömlekçi diye geçer şimdi Ilıcaksu diye biliniyor. Orada adam yılan tutmuş, kavanozun içine koymuş, sütü doldurmuş, halı ipi ile yılanın kafasından bağlamış. Hüseyin Ağaya bu yılanı nasıl tuttuğunu sordum. O da sabahleyin bahçe sularken uyuşuk bir şekilde tuttuğunu söyledi ama yılan çok büyük. ‘Ben bunu sizin köyde film çevirenlere satacağım’ dedi. Buraya aldı geldi, ama 3 sattı ama 5’e sattı orasını bilmem, yılanı sattı.”
“FİLMDEN SONRA GARA BAYRAM OLDUM”
Filmin çekildiği evin günümüzde yıkılmak üzere olduğunu belirten Sargın buna rağmen hala ziyaretçi gelmeye devam ettiğini söyledi. Sargın gelen ziyaretçilerle olan diyaloglarını da şu şekilde paylaştı; “ Ev biraz aşağıda ilk önce buralara geliyorlar ben dışarda olursam ‘Amca burada film çevrilmiş bu filmin yerini bize gösteriver’ diyorlar. Ben de ‘Film çekileli yıllar oldu, ev yıkılmak üzere eski evden ne anlayacaksın’ diyorum ama illa bize yerini göster diyorlar. ‘Arabanı şuraya koy, yürü bakalım. Oğlum işte şu ev.’ Adam telefonu eline alıyor oranın filmini çekiyor ondan sonra geri geliyor. Şimdi başladılar, benim tanımadığım insanlar nereden duydularsa, çarşıda olsun, yolda olsun, ‘Aha, Yılanların Öcü Kara Bayram geldi’ diyorlar.
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ - ZÜLAL KARADEDELİ