Sinop Üniversitesinden Uşak’a gelen ve Uşak Üniversitesinde değişik kademelerde yöneticilik de yapan Deniz’in Basında Çalışma Hayatı ve Sosyal Politika alanlarında uzmanlıkları bulunuyor. Deniz halen Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanlığı görevini sürdürüyor.
Kore Gazileriyle ilgili çalışmaya ilk olarak Sinop Üniversitesinde başladıklarını anlatan Deniz, Sabri Boztepe’nin Türkiye’deki bütün şehitliklerin bir envanterini çıkardığını ve Kore Gazilerinin son dönemleri olması dolayısıyla Sinop Üniversitesi kapsamında böyle bir proje yapıldığını ve proje çıktısının belgesel olarak yayınlandığını söyledi. Uşak Üniversitesinde de buna benzer bir çalışma yapmak için yola çıktıklarını anlatan Deniz ; “ O zaman öğrencilerim Bayram Ali Keleş ve Ramazan Çetiner ile birlikte Uşaklı olup olmadığına bakmaksızın Uşak’ta yaşayan Kore Gazilerini aradık çünkü Kore Savaşı başladığında Uşak henüz il değildi, savaş sırasında il oldu. Hatta bir gazimiz biz Kore’ye giderken Manisalıydık ama döndüğümüzde Uşaklı olduk dedi. Gelen süreçte Kore Gazileri yavaş yavaş unutuluyordu, törenlerde hatırlanıyordu veya hiç hatırlanmıyorlardı. Biz çalışmalarımızda 1., 2., 3., ve 4’ncü Kore Tugaylarında yer alan askerleri buldu. Bu 4 Tugaya da gazilik verdiler.” Şeklinde konuştu.
Kore Savaşının sosyal medyada unutulan bir savaş olarak niteleyen Deniz; “2. Dünya savaşı çok fazla Amerikan filminde empoze edilmiştir, 1. Dünya Savaşı da aynı şekilde bizim de katıldığımız bir savaş olduğu ve çoğunlukla bizim topraklarımızda geçtiği için bilinen bir savaştır. Kore Savaşı 2. Dünya savaşından hemen sonra başlaması, soğuk savaşın çatışmaya dönüştüğü ilk yer olması nedeniyle Kore Savaşı unutulmuş bir savaştır. Aslında ne kadar büyük bir savaş olduğunu Kore Gazilerinin anılarından anlıyoruz. Kore Savaşı küçük bir Dünya Savaşıdır çünkü çok farklı milletlerden insanları küçücük bir yarımadaya yığıyorsunuz aynı şekilde kuzey bloğu dediğimiz Çin, Rusya gibi ülkelerin yada ideolojinin oraya asker yığdığını gördük. Bunları kitaplaştırdık videolarını çektik, an azından bir envanter oluşturduk. Kitaba olduğu gibi yansıttık, çok fazla uydurma kahramanlık öyküleri koymadık. Toplumumuzda o vardır. Anlatılanları birebir yansıttık.
Çalışmada Korelilerin eğitime ne kadar önem verdiğinin de ortaya çıktığını anlatan Deniz, savaş dönemlerinde bile okulların kapanmadığını, kitapta çatışmaların yanı sıra Kore’deki gündelik yaşama dair ayrıntıların da yer aldığını vurguladı. Deniz; “ Korelilerin yapısal olarak o dönemde bile bilinçli bir toplum olduğunu şu anki gelişmişlik durumunun tesadüf olmadığını anlıyoruz. Düşünün savaş sırasında bile çocuklar okula gitmeye çalışıyor. Bizden ne istersiniz diye sorulduğunda biz çocuklarımıza okul istiyoruz diyorlar tabi bu çok acı bir şey.” İfadelerini kullandı.
Kendileri için kitaptan çok fotoğraf ve videolar gibi görsellerin çok daha önemli olduğuna değinen Deniz; “ Çalışmalarında kullanmak isteyen herkese açık, bizden tedarik edebilirler” dedi.
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ