İddiaya göre olay, 27 Temmuz 2023 tarihinde, Fevzi Çakmak Mahallesi 6. Okul Sokak’taki bir inşaatta meydana geldi. A.Ç. ve hissedarları adına kayıtlı olan inşaatın 1. Kat kolon betonu imalatı için görevli olan personel ve yapı denetim personeli arasında gerçekleşti. Yapı denetim firmasında grevli olan inşaat mühendisleri A.A. ve M.F.B. tarafından beton kontrolü yapan vibratörün bulunmadığının tespit edildiği ve bunun üzerine inşaat ustası tarafından “Git kendin al gel arabamdan” şeklinde bir cevap alındığı öne sürüldü. Bu cevap üzerine inşaat mühendislerinin beton pompacısına üçüncü kez beton atımı yapılmayacağını söylediği ve bunun sonucunda inşaatta bulunan usta tarafından keserle darp edildiği kaydedildi. İnşaat mühendislerinden birinin başından yaralandığı ve diğerinin de kolunda morluklar oluştuğu tespit edildi. Konuyla ilgili adli raporlar ve görüntü kayıtlarının Cumhuriyet Savcılığına bildirildiği ve suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, kentte meydana gelen olaydan dolayı üzüntü duyduklarını ve 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından bu tip vakaların arttığını ifade etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Alp, “On binlerce insanımızı yitirdiğimiz ve acısı henüz taze olan ve “Asrın Felaketi” olarak nitelenen büyük felaketin izlerini silmeye çalışan, insanımızın bir daha böyle felaketler karşısında yaşamını yitirmemesi için mücadele eden meslektaşlarımız kesici aletler ile yaralanmış. dövülerek feci şekilde darp edilmişlerdir. Meslektaşlarımızın tek suçu: güvenli bir bina yapılması için; beton kalitesinden ödün vermemek adına beton vibratör ile sıkıştırılmasını istemektir” dedi.
HER ŞANTİYEDE ŞANTİYE ŞEFİ OLMALIDIR
“İnsanımızın dünya kadar para verip edindikleri konutlarda güvenli bir şekilde oturmalarını sağlamak isteyen meslektaşlarımızın bu masum ve haklı isteklerinden rahatsız olan müteahhit firma çalışanları 2 meslektaşımıza hiç acımadan kesici aletler ile yaralamışlardır” diyen Ümit Alp, şöyle konuştu: “Meslektaşlarımıza yapılan bu eylemi esefle kınıyoruz. Ne yazık ki bu insanlık dışı saldırı ilk değildir. Yapı denetim firması çalışanları, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle her zaman karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu nahoş olaylarının engellenmesi için defalarca dile getirdiğimiz gibi her şantiyede tam zamanlı bir şantiye şefi olmalıdır ki bu tür olaylar yaşanmasın, Şantiye şefi görevde olduğu zaman mesleki bilgisini inşaat çalışanlara aktaracağı için her türlü olumsuzluklar engellenebilir. Yapı denetim firması Mühendisleri Halkın can güvenliği için binaların mühendislik kurallarına göre yapılmasını sağlamak üzere görevlidirler”.
MESLEKTAŞLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ YOK
Meslektaşlarının can güvenliğinin olmadığını dile getiren Ümit Alp, “Denetimlerimiz sırasında yaptığımız her uyarı, düzeltilmesini istediğimiz her yanlış imalat, başta 6 Şubat Pazarcık, 17 Ağustos 1999 Depremi olmak üzere, daha önce defalarca yaşadığımız büyük acıları tekrar yaşamamak içindir. Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki meslektaşlarımızın can güvenliği yok. Yapı denetim kuruluşları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş ve yine Bakanlık adına denetim yapan firmalardır. Biz görevimizin kutsallığının ve öneminin farkındayız. İstiyoruz ki bu ülkede tekrar deprem kaynaklı büyük acılar yaşanmasın. Bunu mümkün kılacak olan yapı denetim kuruluşlarıdır. İnsanların evlerinde huzurla, depreme karşı güven içinde yaşamaları için sahadayız. Böylesine önemli bir kamu görevini yerine getirirken karşılaştığımız şiddetin hiçbir izahı, gerekçesi, affı olamaz. Bu yüzden tüm halkımızı yanımızda durmaya, destek olmaya davet ediyoruz. Şantiye şefi başında bulunmayan hiçbir şantiyede denetleme işleri yürütülmeyecektir” dedi.
OLAYLA İLGİLİ SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Olayın failleri hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını belirten Alp, şöyle söyledi: “Yapı denetim çalışanları bir kusurla karşılaştıkları zaman ağır cezada kamu görevlisi olarak yargılanıyor. Kamu görevlisi olarak yargılanırken öteki taraftan normal bir şiddete maruz kalmış kavga gibi değerlendirilmemesi gerekir. Kamu, özel fark etmeksizin görevi başında şiddete uğrayan çalışanlar,7406 kanun maddesine istinaden yargılanmalı ve failler tutuklanmalı diye düşünüyoruz. Güçlünün haklı olduğu bir düzene doğru gidiyoruz. Biz güçlünün haklı olduğu değil, hukukun hâkim olduğu bir düzende yaşamak istiyoruz. Olayla ilgili süreci yakından takip ediyoruz. Meslektaşlarımızın bu ve benzeri olayları bir daha yaşamaması adına; yapı denetim firma yetkilileri ve çalışanlarının mesleklerini icra sırasında açıkça kamu görevlisi olarak hukuken tanınması ve her şantiyede tam zamanlı olarak en az bir şantiye şefinin bulunması konusunda hukuki ve mesleki mücadelemiz sonuna kadar sürdürülecektir. Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz. Bu inşaatta beton işlenmediği için beton mukavemeti düşürüldü. Yani binaya dinamit kondu. Bu binanın mukavemet kontrolleri için bu inşaat durdurulmalı ve bu kattan numuneler alınmalıdır. Uşak Belediyemizi göreve çağırıyoruz. Bu bina gerekli sonuçlar elde edilinceye kadar inşaatı mühürlemesini gerekir. Cumhuriyet Savcılığımızı göreve davet ediyoruz. TCK nun 6. Maddesinde kamu görevlisinin tanımı yapılmış olup, kamu görevlisi "kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yolu ile ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi olarak" tanımlanmıştır. Gerek 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun içeriği gerekse TCK’nın tanımları düzenleyen 6. Maddesi kül halinde değerlendirildiğinde meslektaşımızın kamu görevi yürüttüğü açıktır. Bu nedenle söz konusu saldırı adli makamlarca kamu görevlisine karşı işlenen suç olarak nitelendirilmelidir”. -HABER/ZÜLAL KARADEDELİ