Uşak’ta kurbanlıklar pazara çıktı ve kentte toplam 570 parsellik 3 bölgede büyük ve küçükbaş hayvanların satışı yapılıyor. Kurban bayramı öncesinde, Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından kentte 3 kurban pazarı belirlendi. Buna göre Anıttepe, Çanlı ve Anadolu Öğretmen Lisesi’nin arka kısmında kurban satışları başladı. Kurbanlar, önceki gün itibariyle pazara çıkarken, hareketlilik önceki yıllara nazaran daha az oldu.
ORTALAMA BİR KOÇ, 8 BİN İLE 10 BİN TL ARASINDA
Kurban kesenlerin en çok tercih ettikleri 1 yaşındaki kurbanlık koçların fiyatları 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Piyasada en küçük boy toklu cinsi kurbanlıklar da 4 ila 5 bin TL olarak satışa çıkarılmış durumda. Biraz sıkı pazarlıkla 3 bin 750 TL’ye en küçüklerinden kurbanlıklar aldığını söyleyenler de pazarda bulunuyor. Kentte keçi ve erkeç cinsi kurbanlıklar da tercih edilen kurbanlık hayvanlar arasında bulunurken, koç ve koyun grubuna göre fiyatları bir tık daha uygun. Koçun fiyatı 8 bin TL’yse erkecin fiyatı da 7 bin 500 TL bandında geziyor.
PAZARDAKİ SEYREKLİĞİN SEBEPLERİNDEN BİRİ YERİNDE SATIŞLAR
Büyükbaş hayvanlar ise bu yıl daha çok besihanelerde satılıyor. Kısır dişi düve cinsi büyükbaşlar ise 60 ila 70 bin TL arasında değişiyor. Hatta pazardaki bir satıcı, yılbaşında 2 kısır dişi ve 1 erkek büyükbaşı toplam 70 bin TL’ye sattığını ve vadeli yaptığı satışın ödemesinin yeni gerçekleştiğini ifade ediyor. Aynı satıcı, “O dönemde mecbur satmıştım ve benim 3 büyükbaş için aldığım 70 bin TL bugün bir büyükbaş parası anca ediyor. Bu büyükbaş da en makulleri ve bu rakamları göreceğimizi asla tahmin etmezdik. Pazarda 150 bin TL’ye kadar büyükbaşlar mevcut. Bu hayvanlar bir ton civarında geliyor” dedi.
BAYRAM BİR AY SONRA OLSAYDI 10 BİN LİRA OLAN KURBANLIK 12 BİN LİRAYDI
Bayramın Temmuz ayından önce olmasının da bir avantaj olduğunu belirten başka bir satıcı, “Asgari ücrete zam geldi ve sürekli artan bir enflasyon var. Bizler kurbanlıkları bu ayın başından itibaren yerinde satmaya başladık ve şimdi pazara çıkardık. Eğer bu bayram temmuz ayında olsaydı, fiyatlar yüzde 20 daha pahalı olurdu. Üretici malı elinde kalmasın diye fiyatlara zam eklemedi” ifadesini kullandı.
ARİFE GÜNÜ FİYATLAR DÜŞER BEKLENTİSİ?
Bu yıl pazarda yeterince haraketliliğin olmadığını ve bunun sebeplerinden birinin telefon ve internet üzerinden sağlanan erişimle, çiftlik ve köylerdeki ahırlarda direk satışlar olarak gösteren kurbanlık satıcıları, arife günü düşük fiyat beklentisine dair soruya da yanıt verdi. Kurbanlık satıcıları, zaten fiyatlarda yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir pazarlık olduğunu belirterek, “10 bin liralık kurbanlığı pazarlıkla 9 bin liraya kadar düşürüyorlar ve biz de buna yok demiyoruz. Arife günü fiyatlarda çok büyük bir düşüş kimse beklemesin. En fazla 200 bilemedin 250 lira oynar” dedi.
HABER / ÇİĞDEM TURAN