Vatandaşın bıçak alma alışkanlıkları hakkında bilgiler veren Karahan genellikle sağdan soldan duyma bilgilerle alış veriş yapıldığını belirtirken taklit markalara karşı uyarılarda bulundu. Müşterinin taklitleri ayırt edemediğine vurgu yapan Karahan şu tavsiyelerde bulundu; “ Bence alıcıların bu konuda satıcılara güvenmesi lazım, tabi güvendiği bir satıcı olması lazım, bu şeklide bir alışveriş olursa aldanmazlar”
Kişiye özel bıçakları nasıl yaptığını anlatan Karahan kendisinin de dövme çelik yaptığını ancak bu çeliklerin genellikle araba makası üreten fabrikalardan hazır bir şekilde geldiğini söyledi. Karahan, bıçak yapımındaki en önemli aşamalardan biri olarak nitelediği ısıl işlemin önemini şu şekilde anlattı; “ Çelik çok kaliteli bile olsa ısıl işlem iyi yapılmazsa o yapılan bıçak 5 para etmez. Çeliğin kalitesi düşük olabilir ama ısıl işlemi düzgün yapılırsa o da fevkalade iş görecek bir bıçak olur.”
Özel tasarım bıçaklar da yaptığını değinen Karahan Uşak’ta yarı fabrikasyon bıçak üreten birinin olduğunu ancak kendisi gibi kişiye özel bıçak üreten başka biri olmadığını belirtti.
Karahan’a bıçak yaptırmak isteyenler buldukları bir örneği veya bir fotoğrafı göstermesi yeterli. Bıçağın hangi çelikten yapılacağının kararlaştırılmasından sonra Karahan bıçağı formuna göre kesiyor, ardından 850-900 derecede ısıl işlem uyguladığı bıçağı hazırladığı solüsyonun içine bandırıyor. Ardından 250-300 derecelik fırınlarda 40-45 dakika kalan bıçaklara kabzası takılıyor en son olarak da bıçağın ağzı açılıyor.
Bir arkadaşının kırılan bıçağına yeni ağız yapan Karahan bıçakların neden kırıldığını da şu şekilde anlattı; “Çelik bir yere tutularak zorlanırsa belli esnemeden sonra kırılması normaldir ama ısıl işlem öncesi tam düzeltilmeyen ve fark edilmeyen küçük bir çatlak ısıl işlem sırasında ortalara kadar gelebilir o da gözle fark edilmez, bunu imalatçı da fark etmeyebilir. İleri kullanımda en küçük bir darbede oradan atar. Bu iki sebepten dolayı bıçak kırılabilir”
Özel yapım bıçakların normallere göre iki kat daha pahalı olduğuna dikkat çeken Karahan bunun sebebinin bıçağın tamamen el yapımı olmasından kaynaklandığını söyledi. Karahan: “ Normal bıçaklar seri üretimde günde 50-100 tane üretilebilirken biz en fazla 2 tane yapabiliyoruz, el emeği çok, fiyatının yüksek olması normal” dedi.
Çırağının bulunmadığını söyleyen Karahan ancak çıraklık yaşı geçmiş bu işe meraklı birkaç arkadaşına takıldıkları yerlerde yardımcı olduğunu belirtti. Karahan, ayrıca bileme işini öğrenmek isteyenlere de yardım etmekten geri durmuyor.
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ