Ekonomi

Geçen Ay En Fazla Borsa Kazandırdı

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat 2024 dönemine ait. Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları istatistiklerini paylaştı.

Abone Ol

Buna göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 9,74, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,91 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

DÖVİZ KAYBETTİRDİ

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 1,01, Amerikan Doları yüzde 1,34, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,94, külçe altın yüzde 2,33 ve Euro yüzde 2,37 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; mevduat faizi (brüt) yüzde 1,76, Amerikan Doları yüzde 2,09, DİBS yüzde 2,68, külçe altın yüzde 3,07 ve Euro yüzde 3,11 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

ALTIN UZUN DÖNEMDE KANAZDIRIYOR

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,38 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,72 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 21,66, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27,80 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Türkiye’de Eylül 2021’de düşük faiz politikası uygulamış ve piyasalarda TL döviz karşısında hızla değer kaybetmişti. Geçen yılki genel seçimlerin ardından Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek getirilmiş ve Merkez Bankası Haziran ayında yaptığı toplantıda 27 ay sonra ilk kez faiz artırmıştı.

PPK, 2024'ün ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmıştı. Kurul kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını” belirtilerek faiz artışlarının sonuna gelindiği belirtilmişti. Geçen yıl Mayıs ayındaki seçimler öncesi Türkiye'de politika faizi yüzde 8,50'ydi.

Bugüne kadar gelen süreçte faizlerin hızla artmasına rağmen dövizin ateşi bir türlü düşürülemedi. Vatandaş da döviz almaya devam ediyor.

HABER MERKEZİ