Murat Dağı’na altın madeni kurulması durumunda Uşak, Gediz, Kütahya, Manisa, Eskişehir ve İzmir’e kadar bir çok noktanın olumsuz etkileneceğini ön gören Gediz Belediyesi, bu konudaki itiraz dilekçesini bugün itibariyle Kütahya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verecek. Konuyla ilgili görüştüğümüz Gediz Belediyesi Yöneticileri, Murat Dağı’na kurulacak olan altın madeninin bölgedeki su kaynaklarına, turizm merkezlerine ve buradaki canlı türlerine zarar vereceğini bildirdi.
MURAT DAĞI’NA MADEN, SUYU VE TURİZMİ BİTİRİR
Konuyla ilgili telefon üzerinden görüştüğümüz Gediz Belediyesi yöneticileri, burada önemli su kaynaklarının bulunduğunu, termal ve kış turizmi açısından da bölgenin ehemmiyeti olduğunu dile getirdi. Gediz Belediyesi yöneticileri, “Murat Dağı su rezervuar alanında burası ve o bölgede 2 tane barajımız var. Bizim hem termal hem de kış turizmi merkezimiz ve bu durum, bizim turizm faaliyetlerimize de zarar verecek diye düşünüyoruz. Orada hem termal, hem de kış turizmi alanı var. Burada patlatmalar yapılacak ve bunun sonunda yer altı sularının akış yönü değişebilir ve bunlar alınacak riskler değil. Bu civardaki köyler geçimini ormanla temin ediyor ve bu köyler olumsuz etkilenecek. Açık ocak orada yapılırsa ve toz emisyonu çok fazla olacak ve yine bizim turizm darbe alacak” dedi.
YÖRÜKLER, SAKALLI AKBABA VE MURAT DAĞI KEKİĞİ
“Murat Dağı aynı zamanda, Kula’daki Yörüklerin bir merkezi ve buraya hayvan otlatmaya gelenler var” ifadesini kullanan Gediz Belediyesi yöneticileri, şöyle konuştu: “Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın 1997’deki bir kitabı var ve Türkiye’nin önemli kuş alanları diye. Burada sakallı akbaba, kara akbaba ve kaya kartalının yaşadığı belirtilmiş. Bunlar şu anda burada endemik ve nadir türler ve maden işi bunlara da zarar verecek. Murat Dağı’nda endemik bitkiler var ve Murat Dağı Kekiği var ve hiçbir kekiğe benzemiyor”.
ŞİRKET, BURADA SİYANÜR LİÇİNİ FAALİYETE GEÇİREBİLİR
Altın madeninin bölgeyi zehirleme olasılığının bulunduğunu beliretn Gediz Belediyesi yöneticileri, “Murat Dağı, Gediz Nehrine hayat veren kaynağın doğduğu yer ve burası İzmir Körfezine kadar bütün bölgeyi etkiler. Burası bir deprem bölgesi ve burada daha önce burada, bu firmanın cevher zenginleştirme talebi vardı. İtirazlar ve mahkeme süreciyle bir iptal süreci oldu. Şimdi proje alanı sadece Kütahya içinde ve cevher zenginleştirme yapılmayacağı ifade ediliyor. Fakat ileride ihtiyaç duyulursa, cevher zenginleştirme yapabilirim ifadesi var ve bu önümüzdeki günlerde yığın liç alanı kurulmasının önünü açabilir. Burada kimyasallar olacak ve büyük bir depremde burası patlarsa büyük bir sıkıntı olacak” diye konuştu.
FİRMA MUHTEŞEM ÇALIŞSA DAHİ BURASI TEKRAR İNSAN ELİYLE BU HALE GETİRİLEMEZ
Gediz Belediyesi yöneticileri, “İtiraz dilekçemizi bugün Kütahya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderiyoruz. Biz daha önce 20’ye yakın bir itiraz süreci başlattık. Bu işi yapacak olan firma, tüm taahhütlerine uysa ve muhteşem çalışsa dahi binlerce ağaç kesilecek. Uşak’ın Eşme ilçesindeki altın madeninin durumunu hepimiz biliyoruz ve ne hale geldiğini görüyoruz. Burada maden faaliyeti bittikten sonra, burası insan eliyle tekrar eski haline gelmez” dedi. -HABER/ÇİĞDEM TURAN