Genel

Geri Dönüşüm Kenti Uşak

Tekstil ve geri dönüşüm noktasında önemli adımlar atan ve kayda değer ilerlemeler gösteren Uşak, sadece Türkiye’den değil diğer ülkelerden de bu hususta beğeni toplamaya başladı. Günde 2.716 ton ürünü geri dönüştürerek ekonomiye kazandıran Uşak, Türkiye genelinde tekstil ve geri dönüşümün yüzde 72’sini tek başına karşılıyor. Yıllık olarak sektörlerde 978 bin ton hammadde geri dönüşümünün yapıldığı şehir, böylece ülkede su tüketimi konusunda da yüzde 8.2 tasarruf elde ediyor.

Abone Ol

Tekstil ve geri dönüşüm sektöründe yaptığı çalışmalar ile Türkiye’de örnek bir şehir olan Uşak, Dünya’ya adını duyuracağı yeni bir projeye daha imza atıyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Şehir Eşleştirmesi-II (Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında Uşak Belediyesi tarafından sunulan “Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği; Ortaklıklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yeşil Dönüşümünü Hızlandırmak” adlı proje onay aldı.

Tekstil alanında önemli bir yeri olan Finlandiya’nın Paimio Belediyesi, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ortaklığında, Zafer Kalkınma Ajansı iştirakinde hayata geçirilen ve yerelde sanayi birliklerinin dâhil olduğu proje yapılan toplantı ile başladı. 

Proje’nin başlangıcının yapıldığı toplantıya; Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın yanı sıra, Uşak Valisi Turan Ergün, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Finlandiya Büyük Elçisi Pirkko Mirjami Hamalaınen, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan Vekili Barbaros Murat Köse, sivil toplum kuruluşları, dernek başkanları, oda başkanları ve Finlandiya heyeti online bağlanarak katılım gösterdi.

Gelecek İçin 

Programda yaptığı konuşmada, yeşil dönüşümün sürdürülebilir bir yaşam için büyük önem taşıdığını belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, tüketimin ve üretimin doğru stratejilerle yönetilmesinin, geleceğe daha sağlıklı bir dünya bırakmak adına göz ardı edilemeyecek derece ciddi ve kritik bir konu olduğunun da altını çizdi.

Konuşmasında projenin amaçlarına da değinen Başkan Çakın, “Böyle güzel bir projeyi hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Şehir Eşleştirmesi-II (Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında sunmuş olduğumuz “Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği; Ortaklıklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yeşil Dönüşümünü Hızlandırmak” isimli projemiz 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle uygulamaya geçmiş bulunmaktadır. 12 ay süreyle çeşitli faaliyetlerin hayata geçirileceği, iş birliklerinin yeşil dönüşüme katkı sunacağı projeye Avrupa Birliği’nden 108 bin 780 Euro destek sağlanmaktadır. Projemizin genel hedefi;  işbirlikleri kurarak kamu ile özel sektör arasında ortaklıkları teşvik etmek, farkındalık oluşturarak deneyim paylaşımı sağlamak, yerel düzeyde iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunmak ve her iki katılımcı belediyenin kentindeki yeşil üretim kapasitesini arttırmaktır. Proje faaliyetleri kapsamında, Uşak ve Paimio şehirleri arasında karşılaştırmalı tedarik zinciri analizi yapılacak, İzmir ve Uşak illerindeki üretim ve geri dönüşüm tesislerine saha ziyaretleri gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra; Uşak’ta bulunan 75 lise öğrencisine günlük pilot eğitimler verilecek, Paimio Finlandiya’daki tekstil üretim ve geri dönüşüm tesislerine saha ziyaretleri düzenlenecek, Paimio’da Sürdürülebilir Tekstil, Moda ve Geri Dönüşüm Konferansı yapılacak ve Uşak Belediyesi Yerel Yeşil Eylem Planı oluşturulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yeni Proje Yeni Umutlar

Uşak sanayisini küresel pazarda daha etkin konuma ve uluslar arası yeşil değer zincirlerine entegre etme çalışmalarına destek verdiklerini belirten Uşak Valisi Ergün, “İklim değişikliğine ilişkin yerel planların, stratejilerin ve yol haritalarının değiştirilmesi, iklim değişikliğine uygun teknolojilerin ve sistemlerin oluşturulması ve uygulanması için yerel yönetimlerin kapasitelerinin arttırılması, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bilgi alışverişi yapılması gerekmektedir. Türkiye’deki yerel yönetimlerin, Avrupa Birliği standartlarını ve politikalarını görmesi iyi uygulama yöntemlerini benimsemesi ve yaygınlaştırması büyük önem taşıyor. Bu projeyle katma değeri yüksek sonuçlar elde edilebileceğini umuyor, yeni ufuklar açılabileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Doğru Seçim

Programda konuşma yapan Finlandiya Büyük Elçisi Pirkko Mirjami Hamalaınen,” Uşak ve Paimio arasındaki iş birliği gibi ortak faaliyetlere gerçekleştirerek yapmaya çalıştığımız şey aslında döngüsel ekonomi hakkında deneyimlerimizi ve en iyi uygulamalarımızı paylaşmak. Döngüsel ekonomi Finlandiya’nın da karbon nötr bir topluma geçişi açısından temel bir unsur niteliği taşıyor. Döngüsellik aslında yalnızca atık ya da geri dönüştürmeden daha fazlasını içeriyor. Bu aslında sahip olduğumuz tek gezegenin sınırları içerisinde gelişmekte olan bir ekonomiyi üretebilmek için farklı paydaşlarla tek noktada geniş ölçekli ortaklıklar kurulmasını ve iş birliği yapılmasını içeriyor. Finlandiya’nın mevcut ekonomisini döngüsel ekonomiye dönüştürme hedefinin belli bir zaman sınırı da bulunuyor, bu da 2035. Bu süre sonuna kadar kendi ekonomimizi döngüsel ekonomiye çevirmek istiyoruz. Bu döngüselliğe geçiş, Finlandiya’nın iklimi nötr hale gelme hedefiyle uyumlu şekilde gerçekleşiyor. Bizim bakış açımıza göre, döngüsellik tüm ekonomi için kazan-kazan yaklaşımı şeklindedir. Doğal kaynakların daha verimli şekilde kullanılabilinmesi ve biyoçeşitliliğin korunması dışında aynı zamanda yeni iş modelleri ortaya çıkararak daha fazla istihdam yaratmak için çabalıyoruz. Bizim değişim sağlayabilmek için, inovasyon yapacak ve bu konuda yol gösterecek kişilere ihtiyacımız var. Ancak bunun yanında, bu karmaşık meselenin bütüncül şekilde ele alınmasına, gözlemlenmesine ihtiyacımız var. Bunu yapabilmek için de güçlü ağlar kurmamız gerekiyor. Bu anlamda “Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği; Ortaklıklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yeşil Dönüşümünü Hızlandırmak” adlı projenin Uşak ve Paimio şehri arasında yapılmış güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Eşleştirme projeleri aslında ortakların birbirlerinin çalışma stillerinden ders almasına fırsatı veriyor. Uşak ve Paimio arasında ileride de çok fazla iş birliğinin gerçekleşeceğine inanıyorum.” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’nin Tekstil ve Geri Dönüşüm Temsilcisi Uşak

Toplantıya katılım gösteren Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ise, “Bu projeyi egenin önemli illerinden birinde gerçekleştiriyoruz. “Geleceğin Şehirleri” vizyonu ile hareket eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın yapmış olduğu işleri görüyor, Uşak’ın geleceğini garanti altına almak için gerçekleştirdiği çalışmalara şahit oluyoruz. Ülkemizi tekstil sektöründe temsil eden güzide şehrimiz Uşak ile Paimio arasında gerçekleşen bu güzel proje için bir arada olmaktan çok mutluyuz. İklim değişikliğinin etkilerinin çokça konuşulduğu bu dönemde, belediyelerimizin gerçekleştirdiği çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadele odaklı projelerin desteklenmesi gurur verici. Açılışını yaptığımız “Sürdürülebilir Gelecek için İş Birliği; Ortaklıklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yeşil Dönüşümünü Hızlandırmak” adlı projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Uşak’ın Sektördeki Yeri Memnuniyet Oluşturdu

Uşak Belediyesi ile Finlandiya Paimio Belediyesi’nin eşleştiği “Ortaklıklar Yoluyla Tekstil Sektörünün Yeşil Dönüşümünü Hızlandırmak” başlıklı projenin, uzun ve zorlu geçen bir değerlendirme sürecinden sonra yaklaşık 200 proje arasından onay almaya hak kazanan 26 projeden birisi olduğunu belirten Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan Vekili Barbaros Murat Köse, Uşak’ın tekstil ve geri dönüşüm sektöründe örnek bir şehir haline gelmesini memnuniyetle gözlemlediklerini belirtti. 

Toplantıya katılım gösteren Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, “Uşak geri dönüşümde birçok şehre ve bölgeye göre daha fazla tecrübe edinmiş, bu sürecin içerisinde yaşayan ve gelirini genel olarak bu sektör üzerinden sağlayan bir şehir. Dolayısıyla önümüzdeki hedefler Uşak’ın tecrübe ettiği, bu felsefe ve kazanımlar üstüne kurulmuştur. Yapmamız gereken elimizde bulunan bu imkânlar ve politikalar ile çalışmalarımızı gerçekleştirmek ve en önemlisi Uşak’ın elinde bulunan bu eğeri yurt dışına taşıyarak iş birliklerimizi artırmak. O yüzden bugün, bu birleştirme projesinin gerçekleştirilmesi çok değerli ve çok önemli. Çünkü Uşak bir geri dönüşüm kenti ve pratik deneyime, iyi üreticilere, sanayicileri ve çalışanlara sahip. Bu proje aslında Uşak’ı bir toplama merkezi yapmaya endeksli. Çünkü bu projeyle Paimio ile yaptığımız iş birliğini daha ileriye taşımayı ve daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.dedi. - Kaynak; Uşak Belediyesi

-Uşak Haber