Gündem

Görme Engelliler İçin Kitaplara Ses Verecekler

Ömer Bedrettin Uşaklı Orta Okulu “sesimizi paylaşıyoruz projesi kapsamında” 3 Aralık dünya engelliler gününde Altı Nokta Uşak Şubesini ziyaret etti. Dernek üyelerine sesli kitap okuyarak hediye edecek olan öğrenciler farkındalık oluşturma adına “ bizde varız “ dediler. Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Serkan Çiğdem ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek okul müdürüne ve beraberindeki heyete teşekkür etti.

Abone Ol

Ziyarete Ömer Bedreddin ortaokulu Müdürü irfan Kılınçer, Türkçe öğretmeni Uğur Çakal ve beraberindeki 7 öğrenci katıldı.

Dünya Engelliler Günü hakkında açıklama yapan Çiğdem, Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık gününün her yıl Dünya Engelliler Günü olarak kabul edildiğini belirtti. Yine Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10'unu engellilerin teşkil ettiğini hatırlatan Çiğdem; “ Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,3'ünü engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Aileleriyle birlikte ele aldığınızda engellilik konusu 80 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 30 milyonunu çok yakından ilgilendiriyor. Hiçbir ferdin, her üç kişiden birini ilgilendiren bir mesele karşısında kayıtsız kalması, gözünü kapatması mümkün değildir. Vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit bir şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Bugün vesilesiyle bir muhasebe yapılarak gelinen nokta ile hedefler arasındaki mesafe net olarak görülebilmektedir. Şüphesiz engellilerimizin meselelerini, sıkıntılarını hatırlamak, başarılarının farkına varmak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Engellilerin sosyalleşmesi ve sorunlarının çözüm noktasında kamu kurumlarına, özel sektör kuruluşlarına, belediyelere, sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Çiğdem açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “ 7 Temmuz 2005 tarihinde çıkarılan 5378 sayılı Engelliler yasası önemli bir kazanımdır. Bu yasayla eğitim alanında, istihdam alanında vb. pek çok hakkımızı kazandık. 2010 yılında Anayasada yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılık anayasal güvence altına alındı. Engellilerimizin çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılmalarının sağlanması yönünde önemli düzenlemeler yapıldı. Ayrıca 2012 yılında Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı uygulanmaya başlanmıştır. Yukarıda belirtilenler bizler için önemli birer kazanımdır. Engellilerin toplum hayatımıza tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında elbette 7'den 77'ye herkesin inisiyatif alması ve liderlik yapması şarttır.”