Uşak’ta özellikle çocuk acil servisinde aşırı bir hasta başvurusu söz konusu, yoğun bakımlarda da aynı durum yaşanıyor. Geçen haftalarda Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğum bakımlarında yer olmadığı hastaların servislerde tedavi edildiği hakkında bir haber yapmıştık.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı bu tür vakalarda hemen acil servise gidilmemesini özellikle çocukların acil sevişlerden uzak tutulmasını önerdi.
“ACİL’E GİTMEYİN! ÖZELLİKLE ÇOCUKLARINIZI ACİL’DEN UZAK TUTUN”
Bu tip hastalıklar için de hastanelerin acil servislerine gidilmemesi gerektiğinin altını çizen Levent Doğancı, “Acil servis hekimleri, gelen hastalara ne yazık ki ‘Acil değilsiniz’ diyemiyor” dedi. Her yüksek ateşli hastanın acil durumda olmadığına işaret eden Doğancı, özellikle çocuklarını acillerden uzak tutmalarını, öncelikle kendi aile hekimine, normal mesai saatlerinde enfeksiyon hastalıkları/ iç hastalıkları/ göğüs hastalıkları gibi şu anda gözlenen salgınlarla ilgili branşlara başvurmalarını önerdi.
Acil servislerin ana görevinin yaşamsal önemdeki hastalıklarla uğraşmak olduğuna dikkat çeken Doğancı; “Örneğin kalp krizi, felç, şuur kaybı; kaza ve yaşamsal önemde kan kaybı ile seyreden yaralanmalar ve gecikmesinde çok sakınca bulunan adli konular bu servislerin asli görevleridir.” Şeklinde konuştu.
Doğancı; “Eğer acil servisler “randevu” vererek acil olmayan rutin hastalıklara çok kısa zaman ayırarak bakmaya başlarlarsa asli görevlerinde aksamalar başlar. Ne yazık ki sistemin tıkanması sonucu acil muayene zamanı neredeyse birkaç dakikaya kadar iner.” İfadelerini kullandı.
HER GELEN HASTAYA ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ
Prof. Dr. Levent Doğancı bu yoğunluğa dikkat çekti ve hastaneye gelen herkese hemen antibiyotik tedavisi başlanmaması gerektiğini vurguladı. Doğancı: “Solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV, nezle ve influenzada artış var. Bu üçünü ayırt ederek tedaviye başlanması lazım. Ama ayırt edilemiyor. Hemen antibiyotikler veriliyor” dedi.
HABER MERKEZİ