Genel

Hobi olarak Başladı “Somut Olmayan Kültürel Mirasçı” Olarak Kayıt Altına Alındı

Uşak’ın Banaz ilçesinde ikamet eden Hayati Arıkan bir kamu bankasından emekli olduktan sonra resim yapmaya başladı. Bundan 12 yıl önce de geleneksel okçuluğa merak salan Arıkan hobi olarak başladığı sanat dalında somut olmayan kültürel mirasçı olarak kayıt altına alındı ve kendisine sanatçı tanıtım kartı verildi. 

Abone Ol

Okçuluğa gönül verdiğini ve 12 yıldır yurt içinde ve yurt dışındaki etkinliklere katılım gösterdiğini aktaran Arıkan; “ Dünya üçüncülüğüm, Türkiye ikinciliğim var. Ama son zamanlar pandemi dolayısıyla biraz kısıtlandı ama bu işe gönül verdik. Amacım Türk kültürünü yaymak, buradaki bütün ürünleri kendim yaptım. Okçulukla ilgili ne varsa yapabiliyorum, bu konuda Türkiye’de tekim. Ayrıca okçuların içerisinde ilk defa sanatçı belgesini alan benim.” Dedi. 

Sanatçı belgesini  2023  yılının başında aldığını anlatan Arıkan belgenin kendisine nasıl  verildiğini şu şekilde anlattı; “ Bakanlıktan geldiler çekim yaptılar, sonra beni çağırdılar, yaptıklarım malzemelerden götürdüm, orada  45 dakika yakım beni imtihan ettiler. Bakanlıkta el sanatlarıyla ilgili Türkiye’nin önde gelen insanları vardı onların kararıyla bir buçuk ay sonra kazandığım yayınlandı.”

Geleneksel okçuluk yarışmalarında önceleri Çinlilerin ve Macarların bizleri yendiğini söyleyen Arıkan şimdi ise Türkiye’nin onları geçtiğini söyledi. Arıkan ; “ Şu an biz onlardan yüzde 90 daha iyiyiz, bazen onlardan da kazanan oluyor ama genellikle yarışmaları biz alıyoruz.  Son olarak Kahramanmaraş’ta yapılan yarışmaya katıldım. Tabi araya pandemi falan girdi. Sonrasında federasyon kuruldu.”

Kültür ve Sanatta zayıf olduğumuzu ileri süren Arıkan bunun nedenini şu şekilde anlattı; “ İşin açığı bu biraz maddiyata dayanıyor. Çünkü bir baba evladını okçuluğa gönderdiği zaman, yarışmalara falan, kendi yayını alırsa en ucuz bir 10 bin lira harcamak zorunda. Bizim gibi yaptığı zaman her şeyi tam olsun derse 30-40 bin lira…Buradaki ilgi biraz az ama Uşak Belediyesi sağ olsun gençlere kursu veriyor, onun için Uşak Belediyesini kutlamak lazım”


SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICILARI DEĞERLENDİRME KURULLARI VE SANATÇI TANITMA KARTI NEDİR?

Somut olmayan kültürel miras alanlarında üretimlerin teşvik edilmesi ve geleneksel kültürün yaşatılması hedefiyle kültürel miras taşıyıcılarının tespit edilmesi, değerlendirilmesi, belirli ölçütlere sahip olanların Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıt edilmesi amacıyla Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından çalışmalar yürütülüyor.

Somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında ve 25.05.2023 tarihli ve 3798468 sayılı  Bakan Onayı ile yürürlüğe giren "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Başvuru,  Değerlendirme,  Tespit  ve  Kayıt  İşlemlerine  İlişkin  Yönerge" uyarınca, "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Tespit ve Değerlendirme Kurulları" oluşturuldu ve bu kurullar; “âşık-ozan, halk şairliği ve zakirlik geleneği”, “mahalli sanatçılar” ve “çalgı yapımcılığı”, “geleneksel el sanatları” ve “Türk süsleme sanatları” ile “geleneksel tiyatro sanatları” alanlarında değerlendirme ve tespit yapıyor.   


Söz konusu alanlarda sanat/zanaat icra eden ve kurullarca uygun görülen sanatçılar Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezinde Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak kayıt altına alınıyor ve Genel Müdürlük tarafından kendilerine “sanatçı tanıtma kartı” veriliyor. 

2023 Yılı 2. Dönem somut olmayan kültürel miras taşıyıcılığı sanatçı tanıtma kartı başvuru süresi 28 Eylül 2023 öğle 12.30'a kadar uzatıldı, belirlenen sürelerin sonunda başvuru sistemi ekranı başvurulara ve güncellemelere kapatılacak.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ