Ekonomi

İnovasyon ve ARGE'ye önem veren tekstilciler işini sürdürüyor! Denizli'den güzel örnek!

Yaşanan ekonomik sorunlar, dünya genelinde pazar ağının daralması ve tekstil sektörünün Mısır'a yönelmesi nedeniyle Uşak, Bursa, Denizli, Gaziantep ve İzmir gibi tekstil kentlerinde sorunlar baş gösteriyor. Sorunların başında düşen PMI ve sanayi endeksleri, piyasadaki likidite sorunu ve Mısır gibi daha ucuza tekstil üretimi yapıp rekabet koşullarını zorlayan ülkeler geliyor.

Abone Ol

Ekonomik anlamda yaşanan sorunlar, inovasyona ve ARGE'ye önem veren firmaları etkilemiyor. Niş üretim yapan işletmeler, ürünlerini pazarlama noktasında büyük avantajlar sağlıyorlar. Bunlardan biri de Uşak gibi bir tekstil kenti olan komşu Denizli'de yer alan Mehmet Can'ın firması oldu. Uşak'ın komşusu ve tekstil sektörünün bir diğer önemli kenti Denizli'de Afrikalılar için geleneksel kıyafetler üretiliyor.  Denizlili tekstil girişimcisi Mehmet Can, Afrika ülkelerine yönelik geleneksel renkli desenli elbise, gömlek ve farklı giyim üretimi yapıyor.

EK GELİR OLUR DÜŞÜNCESİYLE TEKSTİL İŞİNE BAŞLADI

Tavas'a bağlı Hırka Mahallesi'nde yaşayan evli ve 3 çocuk babası Mehmet Can (64), 1985 yılında yakınlarının da tavsiyesiyle İsviçre'ye çalışmaya gitti. Burada bir fabrikada işe başlayan Can, geçen süreçte "ek gelir olsun" düşüncesiyle kiraladığı tekstil makinesiyle arkadaşının deposunda üretim yaptı.

Tekstilde kendini geliştirmek isteyen Can, Avusturya'da üretim ve üretim teknikleri alanında 1 yıl eğitim aldı.  Sektörde tecrübe kazanan Can, 2001 yılında döndüğü Denizli'de atölye kurdu. Can, tam otomatik nakış makineleriyle büyüttüğü iş yerinde 9 kişiyi istihdam etmeye başladı.

GEOMETRİK DESENLER VE HAYVAN FİGÜRLERİYLE AFRİKA KITASINA HİTAP EDİYOR

Kendi tasarladığı kıyafetleri iç pazarda satışa sunan Can, geçen yıl Afrika'dan gelen bir alıcı aracılığıyla Nijerya'ya ihracat yaptı. Dış pazar payını artırmak için fuarlara katılan Can atölyesinde, genellikle sembol, geometrik desen, hayvan figürleri veya bitki motifleriyle süslediği elbiseler tasarlıyor. Son dönemde Afrikalıların geleneksel kıyafetleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran girişimci, renkli desenli elbise, gömlek ve farklı giyimleri Nijerya üzerinden bu kıtada pazara sunuyor.

Bu yıl Fransa ve İngiltere'de yaşayan Afrikalılara da çeşitli renklerde desenli elbise, gömlek ve çeşitli giyim ürünlerinin ulaştıran Can, bu alandaki kapasitesini artırma hedefini koydu. 

İŞÇİ OLARAK BAŞLADIĞI VE SEVDİĞİ İŞİN PATRONU OLDU

Mehmet Can, işçi olarak gittiği İsviçre'den hem kendi işinin patronu olmanın hem de sevdiği işi yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yurt dışında çok zorluklar yaşadığını ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için bir arayışa girdiğini anlatan Can, çalıştığı fabrikadan mesai bittikten sonra kendi işini yapmaya devam ettiğini belirtti.

Tekstil sektörünü zorluklara rağmen öğrenmeye başardığını dile getiren Can, "Teknolojinin ilerlemesiyle elektronik makinelere geçiş yaptım. İhracat yapmaya karar verince Afrika pazarına girdim. Afrikalıların özel günlerde giydiği yöresel kıyafetlerin üretimini yapıyoruz. Rengarenk ve genelde renkli desen çalışıyoruz." diye konuştu.

Hala bir işçi gibi atölyede çalışmaya devam ettiğini belirten Can, aylık yaklaşık bin metrekare kumaştan üretim yaptıklarını sözlerine ekledi.