Ekonomi

“İnşaat Maliyetini Düşürmek İçin Enerjiyi Ucuzlatmak Gerekiyor”

Uşak’ta inşaat sektöründe yıllardır hizmet veren bir inşaat mühendisi inşaat sektöründeki maliyet artışı hakkında açıklamalarda bulundu. Yaşanan fiyat artışlarını direk enerji maliyetine bağlayan inşaat mühendisi konuya şu şekilde açıklık getirdi; “ Biz enerjiyi Dolar ile alıyoruz, bütün enerji kaynakları da Dolar’a bağlı , doğalgaz, petrol… Mesela demir yaparken enerji lazım, enerji alırken de yine Dolar lazım.”

Abone Ol

TÜİK Haziran 2023 dönemine ait inşaat maliyet endeksi istatistiklerini açıkladı buna göre; Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,80 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,04, işçilik endeksi yüzde 0,80 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,95, işçilik endeksi yüzde 105,53 arttı. Uşak’ta geçen yıl kalıp işçiliğinin metrekaresi 200 lira iken şu an metrekaresi 450 - 500 liraya yükseldi.

BİNA İNŞAATI MALİYET ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 51,80, AYLIK YÜZDE 3,83 ARTTI

Bina inşaatı maliyet endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,80 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,04, işçilik endeksi yüzde 0,80 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,95, işçilik endeksi yüzde 105,53 arttı

BİNA DIŞI YAPILAR İÇİN İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 41,69, AYLIK YÜZDE 6,45 ARTTI

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 6,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,69 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 8,33, işçilik endeksi yüzde 1,05 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 28,91, işçilik endeksi yüzde 103,57 arttı.


Uşak’ta müteahhitlik yapan bir vatandaş ile beraber çalıştığı inşaat mühendisi konuya ilişkin yaptıkları açıklamada Uşak’ta bundan 6 ay önce 1 milyon 2 bin TL’ye alınan bir dairenin şu an 2 milyon liranın üzerinde satılması gerektiğini ifade edildi. Asgari ücretin arttığı dolayısıyla kalıp maliyetlerinin de buna paralel olarak artış gösterdiği belirtildi. Uşak’ta geçen yıl kalıp işçiliğinin metrekaresi 200 lira iken şu an metrekaresi 450 - 500 liraya yükseldiği, kurban bayramı öncesi bu rakamın 300-350 liralarda olduğu bilgisi verildi. 

BÜTÜN ENERJİ KAYNAKLARI DOLARA BAĞLI

Uşak’ta inşaat sektöründe yıllardır hizmet veren bir inşaat mühendisi yaşanan durumu şu şekilde anlattı; “ Beton bayramdan önce  bin 25 lirayken şu anda bin 400 lira oldu, yine demirin tonu  17-18 bin lirayken iken şu anda  20 bin lira civarında.” Dedi. Yaşanan bu artışı direk enerji maliyetine bağlayan inşaat mühendisi konuya şu şekilde açıklık getirdi; “ Biz enerjiyi Dolar ile alıyoruz, bütün enerji kaynakları da Dolar’a bağlı , doğalgaz, petrol… Mesela demir yaparken enerji lazım, enerji alırken de yine Dolar lazım.”

“ENERJİYİ UCUZLATMAK LAZIM”

Uşak’taki konut fiyatlarında geçen yıla göre minimum yüzde 50 artış olduğunu belirten inşaat mühendisi, önümüzdeki süreçte de enflasyonun durumuna göre artışların devam edeceğini ileri sürdü.  Üretimin en önemli argümanı olarak nitelediği enerji maliyetinin düşürülmesinin enflasyon artışını azaltacağını iddia eden İnşaat Mühendisi; “ Muhakkak temiz enerjiye geçmemiz lazım. Alternatif enerji yolları üretmemiz gerekiyor, arabalarda olduğu gibi benzinden, dizelden kaçıp elektriğe dönülmesi, bu daha daha ilerde  güneş enerji sistemlerine dönecek. İnşaat sektörüyle bağlantısı da ise ; inşaatta kullandığımız malzemeleri üretirken kullandığımız enerjinin daha ucuz hale getirilmesi, maksat enerjiyi ucuzlatmak. ”

 HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ