İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,11 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,78 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,25 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,84 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 58,75 arttı, işçilik endeksi yüzde 108,93 arttı.
BİNA İNŞAATI MALİYET ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 71,51 ARTTI, AYLIK YÜZDE 1,36 ARTTI
(Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık değişim oranı(%), Mayıs 2024)
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,36 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,51 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,69 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,75 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 56,80 arttı, işçilik endeksi yüzde 108,25 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 77,10 arttı, aylık yüzde 0,30 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,30 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,10 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,08 azaldı, işçilik endeksi yüzde 1,17 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 65,09 arttı, işçilik endeksi yüzde 111,44 arttı.
KONUT MALİYETLERİ SON 3 YILDA 10 KART ARTTI
(İnşaat maliyet endeksi yıllık değişim oranları(%), Mayıs 2024)
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp Türkiye’deki konut maliyetlerinin son 3 yılda 10 kart arttığını söylemişti.
Merkez Bankası tarafından paylaşılan verileri örnek gösteren Alp; “100 temel göstergeli endeks 2020 yılına göre 10 - 11 kat artarak günümüzde 1100 birime ulaşmış. Metrekare birim fiyatları ise 2020’de 3 bin TL iken günümüzde 30 bin lira civarına yükselmiş durumda, yani son oy yılda 10 kat artış söz konusu” demişti.
Ülkemize 2010 yılından sonra milyonlarca insanın göç etmeye başladığını ve doğal olarak bu insanların konuta ihtiyaç duyduğunu söyleyen Alp; “ Türkiye genelinde 2010 ve 2011 yıllarında konut ihtiyacı hızla arttı. Buna sebep olan olaylardan biri Arap dünyasının parasının bir yerlere kaymasıydı, onun haricinde Suriye’den ve diğer yerlerden ülkemize gelen milyonlarca mülteciye konut ihtiyacı doğdu. Bu 6 milyon olursa 2 milyon, 17 milyon olursa en az 4-5 milyon aralığında konut demektir. Biz hep Türkiye’nin nüfusunu 85-86 milyon üzerinden hesap ederek analiz yapıyoruz ama bunu en az 100 milyon olarak düşünmek gerekir.” Diye konuşmuştu.
“ENERJİ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK FAKTÖR SEKTÖRÜ DOĞRUDAN ETKİLİYOR”
(İnşaat maliyet endeksi aylık değişim oranları(%), Mayıs 2024)
Alp bundan sonra da inşaat maliyeti artışlarının devam edeceği yönünde bir eğilim olduğunu söyledi. İnşaat malzemesi satanların kâr marjlarını minimuma çektiği yönünde bilgiler aldığını ifade eden Alp Uşak’taki müteahhitlere malzemelerini Türkiye genelinden en uygun fiyatlara almalarını tavsiye etti. Alp ayrıca yeni konut işine girecek müteahhitlere de iyi bir ekonomik planlama önerdi.
Türkiye’de özellikle inşaat sektöründe uzun vadeli konuşmanın doğru olmadığını hatırlatan Alp, enerji başta olmak üzere birçok faktörün sektörü doğrudan etkilediğini vurguladı.
BİNA NASIL UCUZA İMAL EDİLİR?
2020 yılında inşaat birim metrekare maliyetinin asgari ücrete yakın olduğu, bir asgari ücretlinin bir aylığıyla bir metrekare konut satın alabilirken günümüzde 2-3 ay çalışması gerektiğini söyleyen Alp; “ Müteahhitler bundan dolayı biraz daha ucuz konut yapmaya yönelebilir. Bunu nasıl yapabilirler? Beton ve demir bölgesinde eskisi gibi olmuyor yapı denetim bu konuda çok hassas, dengeli. Hatta demir ile ilgili tüm Türkiye’de İDİS diye bir sistem kuruldu. Devlet imalathaneden çıkan demiri kullanıldığı yere kadar kontrol edecek bir mekanizma kurdu, o yüzden demir bölgesinde bir zafiyet beklenmiyor. Binanın ince malzemesi denen malzemelerinde bir düşüşe gidilebilir çünkü bir musluğu 200 TL’ye alabilirsin 2 bin TL’ye de alabilirsin 20 bin TL’ye alabilirsin. Şimdi arkadaşlar piyasada en uygun paraya satılan muslukları takmaya başlıyor, en uygun lavaboları kullanıyorlar, fiyatları bu şekilde aşağıya çekmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.