Durumu siyasi bir karar olarak niteleyen Doruk, İnşaatlarda, beton dökümünde, demir teslimi sırasında, İnşaat Mühendisi veya Mimar bir şantiye şefi bulundurmanın zorunlu olduğuna dikkat çekti. Doruk ; “Uşak Belediyesi, Bakanlığın bu konuda gerekli yazışmaları ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün görüş yazıları olmasına rağmen hala maalesef makina mühendisi ve elektrik mühendislerine şantiye şefi olarak görev veriyor. Yeni alacağınız bir binanın şantiye şefliğini mesleki anlamda demir kontrolünden ya da betonun kalitesinden anlamayan bir elektrik veya bir makine mühendisi tarafından mı kontrol edilmesini istersiniz? Ben şahsen alacağım bir yapının inşaatında konusunda yetkin bir inşaat mühendisinin şantiye şefliği yapmış olmasını tercih ederim” dedi.
“BELEDİYELER KANUNU YANLIŞ YORUMLUYOR”
Konuyla ilgili olarak yasal düzenlemenin olduğunu ancak belediyelerce bunun yanlış yorumlandığını ileri süren Doruk, yanlış yorumlama iddiasını şu şekilde anlattı ; “Yasada şantiye şefliğini dört mühendislik disiplini tarafından yapılabilir diyor ancak ; Burada yapıların durumuna göre uzmanlık alanına giren mühendisler çalışsın deniliyor. Yapı bir güneş enerji santrali ise elektrik mühendisi, yapı bir bina ise İnşaat mühendisi veya mimar görevlendirilmeli diyor ama maalesef bunu belediyeler göz ardı ediyorlar. Bu da yapılarda denetim eksikliği sorunu oluşmasına kapı aralıyor. Belediye, elektrik mühendisi, makina mühendisi arkadaşlarımızı karşılarına almak istemiyor olabilir ama deprem güvenliği açısından sağlıklı bir yapı yapılacaksa burada şantiye şefi olarak inşaat mühendislerinin görev yapması lazım. Ayrıca sadece Uşak’ta ki 500’e yakın üyemizle, sayısal anlamda bakıldığında da ilimizde verilen tüm ruhsatlara hizmet verebilecek mühendis sayısına sahibiz.” Dedi
“HUKUKEN HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”
Yapı İnşaatlarının sadece prosedür tamamlansın diye kağıt üzerinde gösterilen şantiye şefleri tarafından denetlendiğini, 300-400 liraya bu işi yapan mühendislerin yapıları görmeden onay verdiğini öne süren Doruk bunun ciddi bir sorun olduğun dile getirdi. Doruk; “Şantiye şefi işi bilen ve devamlı inşaatın başında olursa mal sahibinin de gözü arkada kalmayacak inşaatı proje ve yönetmeliklere göre doğru yapılmış olacak. İnşaatın doğru şantiye şefi seçimi ile kontrol edilmiş olması sayesinde Belediye sınırları içerisindeki yapı kalitesi artacak. Sonuç olarak insanımız, ilimiz ve kamu bu işten kazançlı çıkacak . Ancak biz bu açılardan bakarak bir çok girişimde bulunmamıza rağmen herhangi bir gelişme kaydedemedik. Muhtemelen hakkımızı hukuk yoluyla arayacağız.” İfadelerini kullandı.
“UŞAK’TA GELECEĞE YÖNELİK GELİŞİM PLANLARI OLUŞTURULMALI”
İnşaat Mühendisleri Odası Olarak yarı kamu kurumu statüsünde bir meslek kuruluşu olduklarının altını çizen Doruk bilgi ve birikimlerinin ilimizin öncelikleri doğrultusunda daha etkin değerlendirilmesini istedi. Uşak Belediyesi ile kentin gelişimi ve geleceği için yapılan çalışmalar noktasında bir çok konuda destek olduklarını söyleyen Doruk şehrimiz ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı; “ Uşak’ta beş yıllık, on yıllık gelişim planları oluşturulmalı. Ulaşımla ilgili sorunlar var. Bir gecede yolların yönleri değişiyor, bunun daha teknik daha bilimsel zemine oturtulması lazım. Yatırımlar planlanırken meslek odalarıyla görüş alışverişinde bulunulmalı, çünkü biz biliyoruz ki tek noktadan bakılan bir işte maalesef bir vizyon elde edilemiyor. Farklı bakış açıları farklı vizyonların Uşak için önemli olduğunu düşünüyorum. Siz istediğinizi yapabilirsiniz ama farklı fikirleri duymaktan kimseye bir zarar gelmez. Bu anlamda ortak aklın önemli olduğunu söylüyoruz. Bunu Belediye Başkanımız sayın Çakın ile her görüştüğümüzde kendisine de belirtiyoruz. Uşak’ı hep beraber yönetelim, örneğin millet bahçesi yapılacak alana TOKİ bir şeyler yapacak ama kimsenin ne yapılacağından haberi yok.”
“KAPALI SPOR SALONUNUN YIKILMASI HATAYDI”
Uşak’ı yönetenlerin ortak akla önem vermesi gerektiğini savunan Doruk Millet Bahçesi Projesi kapsamında yıkılan kapalı spor salonunu kayıp olarak niteledi. Doruk; “Şimdi ne oldu? Amatör kulüplerin gidebileceği bir yer yok. Amatör kulüplere destek vereceğiz diye her ortamda yerel yönetimler çıkıp söylüyorlar ama bu söylemden öteye geçemiyor. Yeni yapılan kapalı spor salonu çok güzel olabilir ama amatör klüplerde oynayan sporcular için çok uzak. Amatörde oynayan çocukların arabası yok ki nasıl gidecekler oraya. Siz bu şekilde amatör sporu, nasıl geliştireceksiniz, sporcuları nasıl yetiştireceksiniz,yıkılan spor salonu şehir içindeydi, güçlendirme ile ilgili sıkıntısı yoktu, lokasyon olarak çok uygun bir noktadaydı ve görsel anlamda kimliği olan bir yapıydı, herkes araçla ya da yürüyerek oraya ulaşabiliyordu, en önemli noktası buydu. Yıkmak çok kolay, yapmak bir o kadar zor şimdi o salonu yapmaya kalksanız belki 10 milyon belki 20 milyon lira gibi bir bedel ödenmesi gerekiyor. Bu denli önemli konuların meslek odalarıyla görüşüp ortak akılla karar verilmesi şehrimiz adına en doğru olanın bulunması açısından yararlı olacaktır.” Şeklinde konuştu.
“EĞİTİM HAKKI KUTSAL AMA NİCELİKTEN ÖNCE NİTELİĞE BAKMAMIZ LAZIM”
İnşaat mühendislerinin, üniversitelerden, inşaat mühendisliği eğitiminden başlamak kaydıyla bir çok sorunlarının olduğuna vurgu yapan Doruk, “ İnşaat mühendisliği üniversite kontenjanları düşürülmeli. Bu yıl tüm kontenjanlar dolsaydı 12 bin 750 inşaat mühendisi yerleştirilmiş olacaktı. Taban puanlar 300 binlerin çok altında. Bu konular maalesef mesleğin itibarını zedeliyor. Mezun olan çocuklarımız iş bulmakta zorlanıyorlar. Buldukları işlerde gerçekten bir mühendisin hak ettiği koşullarda çalışamıyorlar. Bir çok üniversitede inşaat mühendisliği bölümünün öğretim görevlisi eksiğiyle maalesef bilgi ve donanım anlamında yeterli eğitim verilemiyor. Bir çok üniversite laboratuvar ortamından uzak. Nicelikten önce niteliğe bakmamız lazım, önemli olan bu. Daha çok üniversite açmak, daha çok mezun vermek yerine Meslek liselerinin ön planda olacağı bir eğitim modeli geliştirilmeli . Ara eleman ihtiyacı gün geçtikçe artarak çoğalıyor..” Dedi.
(Uşak Belediyesiyle alakalı iddialar hakkında ilgili Belediye Başkan Yardımcısıyla iki sefer telefonla görüşülmüş, haber metni kendisiyle paylaşılmış, cevap haklarının olduğu bildirilmiştir. Ancak herhangi bir açıklama yapılmamıştır.)
HABER / BAYRAM KELEŞ